Óvjuk az óriás-tőrösdarazsakat! Védett, hasznos és békés állatok.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 2 / 2)

Találatok

1. oldal (1 - 2 / 2)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2018-04-12 Kárpáti Marcell
k.marci
Kárpáti Marcell 1 1 arrow_drop_down
2015-05-02 Sámoly Attila Sámoly Attila 1 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Az előhát hátulsó lebenyei fejlettek (), az összetett szemek között nincsenek feltűnően felálló tövisek. A pontszernek előtt van 1-1 apró tövis. Vörösesbarna. A pajzsocska szegélye elöl begörbült, de hátrafelé csaknem egyenesen fut. Feje valamivel hosszabb, mint amilyen széles, a csápdudorokon erős tövisek vannak. A csáp 2. íze hengeres, töve enyhén ellaposodik. Az előhát oldalsó szegélye fehér, erősen ívelt, az előhát hátrafelé erősen kiszélesedik. Az oldalsó tarajok előrefelé összetartanak, elülső végükön, mely az előhát közepe előtt van, tompa dudor lehet, előttük pedig barna dudor van az előháton. A középső taraj rövid, fehér fogacskák borítják. A pajzsocska tövén levő foltok bársonyos feketék, a középvonalban és a szegélyen levő fogacskák fehérek. A fedő pontozott, a bemélyedések előtt levő fogacskák helyenként olyan nagyok, hogy a pontozottságot elfedik. A hártya az erek között finoman ráncos, opálos barna, az erek sötétbarnák. A connexivumok nem olyan szélesek, mint az előző fajon, belső szegélyüket alacsony taraj jelzi, felületükön tompa, ferdén húzódó dudor van. A sárga combok oldalt enyhén lapítottak, hosszirányban barna csíkokkal. A lábszárak külső oldalán keskeny barázda van. A tor hasoldalának barna csíkjai a potrohon folytatódnak. 5,2-6,1 mm. Mediterrán faj, melynek elterjedési területe északon Csehszlovákiáig, keleten Közép-Azsiáig húzódik. Magyarországon viszonylag gyakori, de elsősorban dombvidékeinken és az Alföld homokos részein elterjedt. Tápnövénye nem ismert. Kifejletten telel át, hazai imágóit április eleje és augusztus közepe között fogták, a legtöbbet június első dekádjában - homoki karimáspoloska lobata (HERRICH-SCHAFFER, 1840)
Dr. Vásárhelyi Tamás: Fauna Hungariae 157. füzet Poloskák III. - Heteroptera III.

Források

Magyar nevek:

laposcsápú karimáspoloska

Forrás:

- Vásárhelyi-Csiby: Kabócák, bodobácsok (Búvár zsebkönyv)

homoki karimáspoloska

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos név:

Spathocera lobata

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Vásárhelyi-Csiby: Kabócák, bodobácsok (Búvár zsebkönyv)

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Társalgás