Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Mellvége vagy olykor a mellközép is fekete vagy barna, a hátulsó combok vége legalább felül mindig fekete vagy barna. Szárnyas, válla széles, vállbütykei kiállnak. Felülete sűrűn és rendezetlenül pontozott, kissé elmosódott, de fénylő. A ♂ elülső lábfejének 1. íze olyan széles, mint a lábszár vége. Utolsó haslemeze középen kissé lapos, de nem benyomott. A hímvessző tövén a legszélesebb, előrefelé gyengén elkeskenyedik, a vége ívben elszűkül és a hegye lekerekített (). 2—2,5 mm.

A törzsalak a mediterráneumban fordul elő, legészakabbra Közép-Franciaországban és Dalmáciában, azonkívül a Kanári-szigeteken és Észak-Afrikában. Különböző érdeslevelű növényeken él. A Magyarországon is előforduló alfaja a Duna-medencében (Bajorország, Ausztria, Magyarország és Románia) és Lengyelországban fordul elő. Tápnövénye az irodalmi adatok szerint a Cerinthe minor. Nálunk nagyon ritka (Magyaróvár, Siófok)
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Longitarsus cerinthes

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás