Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Az előtor háta több mint egyharmaddal szélesebb, mint amilyen hosszú, oldala keskenyebb. Szárnyfedői fényesek, a finom pontozás között az alap sima. Az elülső lábfej 1. íze a ♂ esetében egészen keskeny, felülnézetben sem szélesebb a 2. íznél. A 2. csápíz észrevehetően rövidebb, mint a 3. (). Utolsó haslemeze a végén harántosan benyomott és a közepe táján tompa dudor van. A hímvessző széles, az elülső harmadban gyengén befűződött, a vége egyenesen és hegyesszögben kihúzott, oldalról a vége egyenes (). 1,8—2,5 mm.

Előfordul Európa északi és középső felében, Írországtól Lengyelországig, délen Franciaországtól a Balkán-félszigetig, valamint a Kaukázusban és Kelet-Szibériában. Magyarországon szórványosan sokfelé előfordul, de ritka. Eddig a Dunántúlon (Siófok, Pápa) és a Budai-hegyekben (Óbudai-hegyek, Kamaraerdő és János-hegy), valamint Budapest környékén (Érd) gyűjtötték. Előfordul még Erdélyben, a Keleti-Kárpátokban és a Tátrában is. Tápnövénye a Senecio viscosus (= picipes Steph.)
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Longitarsus ganglbaueri

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás