Megjelent a Magyar Rovartani Társaság legújabb kiadványa Tíz év rovarai címmel.
A könyv elektronikus formában is elérhető.
A szerkesztők köszönetet mondanak azoknak a fotósoknak, akiknek a képeit az izeltlabuak.hu-ról felhasználhatták.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 3)

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2020-06-20 Körmendy Zoltán Körmendy Zoltán 1 3 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

A szárnyfedők varratszegélye széles, a középen foltszerűen erősebben kiszélesedik, az oldalszegély ugyancsak széles, de a csúcsszegélyre nem terjed ki. A közepe előtt az oldalszegéllyel összefüggő nagy folt van a korongon, amely nagyritkán a varratfoltot is eléri. Feje és az előtor háta fémfényű fekete vagy barna, hasoldala és hátulsó combjai feketék, lábai és csápjai sárga színűek, a csápok vége alig sötétebb. A szárnyfedők pontozása elöl durva, hátrafelé elmosódik, válla keskeny, vállbütykei laposak. Szárnyatlan. A ♂ elülső lábfejének 1. íze keskeny, utolsó haslemeze középen kissé lapított. A hímvessző keskeny, majdnem párhuzamos szélű, a vége hegyesszögben elszűkül és a csúcsa lekerekített (). 1,5—2,2 mm.

A törzsalak a Földközi-tenger mellékén fordul elő. A Magyarországon is honos alfaj Dél- és Délkelet-Európában él. Nálunk ritka. Eddig előkerült a Dunántúlról (Magyaróvár, Siófok, Mecsek hegység), a Budai-hegyekből, valamint a Nyírségből (Bátorliget)

lateripunctatus Rosenh. ssp. personatus Weise
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Longitarsus lateripunctatus

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás