Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 11)

Találatok

1. oldal (1 - 3 / 3)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2022-09-25 Mészáros Krisztina
Chris
Mészáros Krisztina 1 4 arrow_drop_down
2021-07-12 Tóth Norbert
Cilu005
Tóth Norbert 1 3 arrow_drop_down
2021-02-02 Tóth Norbert
Cilu005
Tóth Norbert 1 4 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

Nagyobb termetű (3—4 mm), zömök, széles, tojásdad, vállszöglete lekerekített és a szárnyfedők tövén olyan széles, mint az előtor háta. A szárnyas forma vállbütyke sem áll ki élesen. Az előtor háta széles, négyszögű, finoman és szórtan, elmosódottan pontozott. A szárnyfedők pontozása hátrafelé finomabb, varratszögletük egyenként lekerekített hegyesszögű. Feje és az előtor háta többnyire vöröses sárgásbarna, szárnyfedői világos sárgásbarnák, alul olykor barna vagy fekete, a felső ajak barna, a csáp vége sötétebb, lábai világos színűek. A ♂ utolsó haslemezén nincs benyomat, elkülönült csücsökrésze lapos. A hímvessző a vége előtt gyengén kiszélesedett, a vége majdnem derékszögű hegyben végződik (). 3—4 mm.

Előfordul egész Európában, Kisázsiában, a Kaukázusban, keleten egész Közép-Ázsiáig, valamint Észak-Afrikában. Magyarországon a síkságon és dombvidéken mindenütt közönséges, ahol tápnövényei, különböző Verbascum- és Scrophularia-fajok, de elsősorban a Verbascum phlomoides tömegesen nő (= vulgaris Weise, verbasci Panz.)

Változatai:

1. Csökevényes szárnyú, ezért teste karcsúbb, válla keskenyebb, vállbütyke teljesen hiányzik. Színe olyan, mint a törzsalaké, de erősebben fénylő. — Előfordul a törzsalakkal együtt, de ritka (Besztercebánya)
[ab. elongatus Weise]

2. Olyan, mint a törzsalak, de a szárnyfedők varrata keskenyebben vagy szélesebben barnán vagy feketén szegélyezett. — A törzsalak közt nem ritka (= thapsi Marsh.)
ab. dorsalis Rossi

3. A szárnyfedők varratszegélye és 1—1 kerek folt a szegélyen a válla mögött fekete, az oldalszélen a közepén túl is van 1—1 hosszúkás fekete folt. —- A törzsalak közt mindenütt előfordul, de ritka
ab. sisymbrii Fabr.

4. Teste fekete, a feje, a szárnyfedők szegélye és a vége, valamint a potroha világosabb barna. — Nagyon ritka (Törökbálint)
ab. nigrinus Leon.
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar nevek:

nagy ökörfarkkóró-földibolha

Források:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

- Merkl Ottó (2010): A Naszály bogárfaunája (Coleoptera) - Rosalia 5. p. 533–639.

- Otto Merkl, Szénási Valentin (2018): A Turjánvidék Natura 2000 terület déli részének bogárfaunája (Coleoptera). (The beetle (Coleoptera) fauna of the southern part of the Turjánvidék Natura 2000 site.)

ökörfarkkóróbolha

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos név:

Longitarsus tabidus

Források:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

- Merkl Ottó (2010): A Naszály bogárfaunája (Coleoptera) - Rosalia 5. p. 533–639.

- Tomov, Gruev, Vig, Merkl: Chrysomelidae (Coleoptera) of the Bükk National Park

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

- Otto Merkl, Szénási Valentin (2018): A Turjánvidék Natura 2000 terület déli részének bogárfaunája (Coleoptera). (The beetle (Coleoptera) fauna of the southern part of the Turjánvidék Natura 2000 site.)

Társalgás