Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

3. csápíze jóval rövidebb (majdnem csak a fele), mint a 2. Az előhát két oldalszéle kifelé domborodik, vállcsúcsa szélesen lekerekített (). A hím ivarlemeze hátul mély, félkörszerű kivágással, amelynek szögletei felül fogszerűen kiemelkednek. Az állat élénkzöld színű, lábai rövidek, zöldek, ritkán pirossal futtatottak. 11-14 mm.

Európában messze elterjedt. Azonkívül Szibériában, Koreában és Észak-Indiában is előfordul. Faunaterületünkön mindenütt található. Hegyvidéken gyakori. Umbelliférákon és Gramineákon, továbbá Pinus-, Populus-, Betula-, Calluna-, Vaccinium-, Thymus-, Achillea-, Solidago-, Daucus- és Verobascum-fajokon él, fogható azonban gyakran Heracleum-on, a Melissa officinalis-on és a Salvia officinalis-on is. (V-IX.)

Palomena viridissima PD.
Változata:
1.Színe rozsdabarna. - Elég ritka. Brassóban, Királylehota vidékén, a Bihar-hegységben, továbbá a Börzsöny és a Bükk hegységben fogták. (I., III., VII-VIII., X.) ab. simulans PUT
Cs. Dr. Halászfy Éva: Fauna Hungariae 46. füzet Poloskák II. - Heteroptera II.

Források

Tudományos név:

Palomena viridissima

Források:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Társalgás