Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

A csáptőtövisek enyhén megnyúltak, a végük világosbarna, a 3. csápíz nincs ötször olyan hosszú, mint a 4. íz, és a vége sohasem vastagodik meg. Teste nyújtott tojásdad, a fejtől a félfedők közepéig nagyjából egyenletesen szélesedik. Feje fekete, csápján gyakran világos szőrzet van. A nyakhólyag, a perem és az előhát barna, nyúlványa és a félfedők sárgásszürkék vagy zöldessárgák. A szegélymező 1-2-, a középmező 7-8-soros. A lábszárak töve sötétbarna. 3,4-3,7 mm.


Egész Európában elterjedt, nálunk is gyakori faj. Száraz gyepekben, legelőkön, homok- és löszpusztákon él. Tápnövénye a mezei iringó (Eryngium caropestre) és a szamárbogáncs (Onopordum). Kifejletten telel át, áprilistól októberig rajzik - pimpó - csipkéspoloska


carthusianus (GOEZE, 1778)
Vásárhelyi T. (1978): Poloskák V.–Heteroptera V. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

pimpó-csipkéspoloska

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- Rozner István (2004): Adatok a Mindszentkállai Öreghegy poloskafaunájához (Insecta: Heteroptera) - A Bakonyi Természettudományi Múzeum Közleményei 21.

Tudományos név:

Catoplatus carthusianus

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- RÉDEI, D.: A Naszály poloskafaunája (Heteroptera). (True bugs (Hemiptera: Heteroptera) of the Mt Naszály (Hungary).) – In: PINTÉR, B. & TÍMÁR, G. (eds):A Naszály természetrajza. Tanulmánygyûjtemény. (A natural history of Mt Naszály, Hungary.) Rosalia (A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tanulmánykötetei, 5.) Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Budapest, pp. 521–532.

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Társalgás