Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 9)

Fejlődési szakasz: lárva

1. oldal (1 - 2 / 2)

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

A fejtetőn hosszanti irányban megnyúlt világos foltok lehetnek. A csáp 1. íze hosszabb, mint a 2. íz, a 2. íz nincs fele olyan hosszú, mint a 3. (). A csáp barna, 4. íze feketés. A csápdudor lekerekített, vége lefelé görbül, a pontszernek irányában a csápdudor mögött ferdén felálló dudor van. Az előhát peremként ferdén felálló szegélye elöl rövid hegybe fut ki, itt sárgásfehér. Az előhát felületén hosszanti sötét és világos sávok váltakoznak. A pajzsocska vörösesbarna alapján középen és az elülső sarkai mellett fényes fekete foltok vannak, csúcsa sárga. A fedő sötéten pontozott, a sugáréren a fedőnél sötétebb és sárga foltok váltakoznak. A hártya fehér foltos világosbarna, áttetsző, az erek szakaszosan sötétbarnák. A connexivumok közepe előtt sárga harántsáv van. Combjuk sárga, barna foltokkal, a lábszárak sárgák. A hasoldal sárgásbarna, a mellek sötétebben pontozottak, a potroh szegélyén sötét foltok vannak. 5-6 mm. Egész Európában elterjedt faj, nálunk is él, bár nem túl gyakori. Leginkább az Alföldön és a Dunántúlon találták, a Középhegységből csak néhány helyről ismeretes. Napos száraz helyeken somkóró (Melilotus) alatt él. Kifejletten telel át, lárvái nyár közepén és végén találhatók. Imágóit március vége és november eleje között gyűjtötték - piszkos karimáspoloska. nubilus (FALLÉN, 1807)
Dr. Vásárhelyi Tamás: Fauna Hungariae 157. füzet Poloskák III. - Heteroptera III.

Források

Magyar név:

piszkos karimáspoloska

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos nevek:

Bathysolen nubilus

Források:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Bathysolen nubilis

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Társalgás