Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

A szárnyfedők fekete vagy szurokbarna szegélye a csúcsszegélyre is átterjed. A szárnyfedők mellfedője és részben az oldalszegélye is sötét, az előtor háta fekete, feje szurokbarna. Lábai és csápjai sárgák, de hátulsó combjai feketék, olykor elülső combjai is valamelyest sötétebbek. A szárnyfedők pontsorai finomak, hátul teljesen elmosódottak. Az előtor háta finoman pontozott, feje recézett, homlokbarázdái teljesen elmosódottak. 2,2—3 mm.

Előfordul Közép- és Dél-Európában, északon Közép-Franciaországig, Észak-Olaszországig, keleten Iránig, délen Algériáig. Magyarországon ritka, a déli részeken található (Simontornya, Harkányfürdő, Kalocsa, Szeged). Tápnövényei különféle keresztesvirágúak, így a Bunias erucago, Brassica nigra, Calepina irregularis stb.

Változata:

1. Az előtor háta nem fekete, hanem vörös vagy sárga. — Nálunk gyakoribb, mint a törzsalak (Siófok, Mohács, Budapest, Kalocsa, Szeged)
ab. integra Weise
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Psylliodes circumdata

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás