Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 10)

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Szárnyfedői durvábban pontozottak, a pontok közterei kissé domborúak, hátul a pontozása finomabb és kissé ráncos, zsírfényű. A szárnyfedők varratán és a középen 1—1 fekete sáv húzódik, utóbbinak némelykor csak nyoma látható. Az előtor közepe fekete, kétoldalt vörös alapon 1—1 kis, fekete, kerek folt van. A fejtető közepe, a pofák és a halánték, továbbá a fejpajzs és a száj fekete. 7—10 mm.

Előfordul Közép- és Dél-Európában, továbbá Szibériában. Magyarországon az Alföldön és a dombvidéken elterjedt. Elsősorban tavasszal és nyár elején az Adonis vernalis-on, pusztafüves, sziklafüves lejtőkön, homoki réteken, száraz, meleg, laza talajon gyakori. Régebben a repcevetésekben nagy károkat okozott, újabban nincs hírünk számottevő kártételéről. A Szovjetunióban a repcén kívül még a mustáron és kerekrépán is károsít. A bogarak a leveleket és a virágokat rágják. Verőfényes napokon a legtevékenyebbek. Nyár elején (VI—VII.) visszahúzódnak a talajba, és diapauza után csak nyár végén (VIII—IX.) jelennek meg újra. Ekkor rakják le petéiket is. Lárva vagy pete alakban telelnek át. A lárvák a levelek húsos részeit rágják ki. Különböző porozó- vagy permetezőszerekkel védekeznek ellene. — Honvédbogár

Változata:

1. A szárnyfedők középső fekete foltja hiányzik. — Ugyanolyan gyakori, mint a törzsalak (= spuria Jacobs.)
ab. dorsalis Fabr.
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar nevek:

repce-honvédbogár

Forrás:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

honvédbogár

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos név:

Entomoscelis adonidis

Források:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

- Tomov, Gruev, Vig, Merkl: Chrysomelidae (Coleoptera) of the Bükk National Park

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás