Fejlődési szakasz: imágó


Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba
Coriumának elülső része nem teljesen sárga, legalább a clavus oldala részben barna, de rendszerint az egész clavus sötétbarna (1. ábra: J). Szemei nagyobbak, a szemek közti távolság kevesebb, mint a szemek szélességének másfélszerese. Fejének szemek előtti része (a szipóka eredési helyéig) jóval rövidebb, mint a szemek hossza. Feketésbarna állat, lábai, csáptöve, szipókája, a connexivum foltjai és előhátának elülső gyűrűje, valamint a corium elejének nagy része sárga (3. ábra). A hímek paramerje sarló alakú (1. ábra: I). 3,6 - 5 mm.

flavipes FIEB.


Dél- és Közép-Európában valamint Kisázsiában él. Hazánkban meglehetősen ritka, csak az ország néhány pontján találták. Napsütéses, meleg, füves helyeken, a talaj közelében élő bodobácsokon (Lygaeidae) szívogat, néha kövek alatt található.
Benedek Pál: Fauna Hungariae 94. füzet Poloskák VII. - Heteroptera VII.

Magyar név:

sárgalábú tolvajpoloska

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos név:

Alloeorhynchus flavipes

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- faunaeur.org

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- biolib.cz

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region