A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal
Oszd meg Facebookon
Új cikk! Karl Csaba: A nagy zugpók (Eratigena atrica C. L. Koch, 1843) hazai elterjedése, terepi határozása
Támogasd a határozók munkáját a Patreonon.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 4)

Találatok

1. oldal (1 - 2 / 2)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2016-11-05 Mészáros Ádám
gammarusfossarum
gammarusfossarum 2 arrow_drop_down
2014-05-21 Káldi József Káldi József 1 2 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Előháta 3-4-szer olyan széles, mint amilyen hosszú, még csak elmosódott hálózat vagy rajzolat sincs rajta. Teste elliptikus (♀) vagy oválisba hajló (♂). Előháta, a clavus nagyobbik csúcsi fele és a corium 2 hosszanti sötét csíkja () barna, a félfedő többi része, feje, lábai, a nőstények hasoldala különböző árnyalatú sárga, a hím potrohának hasoldala sötétbarna, majdnem fekete. Rövid szárnyú alakjának soha sincsen membránja. A rövid szárnyú alak feje kétszer olyan hosszú, mint az előháta, amely viszont kb. négyszer olyan széles, mint amilyen hosszú, s rajta középen a hosszanti taraj csak kis bütyökké redukálódott. A teljes szárnyú alak feje csak jelentéktelenül hosszabb az előhátánál, az viszont csak kb. 2 1/2-szer olyan széles, mint amilyen hosszú, s jól fejlett hosszanti taraja van. Palája rövidehb, kb. 2 1/2-szer olyan hosszú, mint a lábszár. A középső láb karmai jóval rövidebbek, mint a lábfejíz. A középső láb combjának, lábszárának és lábfejízének csúcsi végét keskeny barna gyűrű övezi. 3,5-4,5 mm.


Egész Európában otthonos, a nem leggyakoribb faja. Hazánkban is a sík- és dombvidékeken általánosan elterjedt. Különböző típusú álló- és lassan áramló vizekben fordul elő.


coleoptrata FABR.
Soós, Á. (1963): Poloskák VIII. - Heteroptera VIII.: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

simahátú búvárpoloska

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos név:

Cymatia coleoptrata

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

- Pal Boda, Tamás Bozóki, Tamás Vásárhelyi, Gábor Bakonyi, Gábor Várbíró (2015): Revised and annotated checklist of aquatic and semi-aquatic Heteroptera of Hungary with comments on biodiversity patterns

Társalgás