Fejlődési szakasz: imágó


A pajzson az egymással párhuzamosan futó, jól látható, feketén kere­ tezett csíkok sehol sem keresztezik egymást. A peremcsík a pajzs feléig ér, és a test oldalvonalát követi. Széles, tojás alakú faj. Testének felülete sárga vagy sárgásbarna, vöröses, sötétbarna, pirosas vagy lilás hosszanti csíkokkal (11. ábra). Feje vastag, kúp alakú. Nyak­ szegélye széles. Pajzsa alig, vagy egyáltalában nem haladja túl a potroh végét, hátul szélesen lekerekített, nem hajlik fel. A pajzs lekerekített farokszerű vége majdnem olyan széles, mint a fej nyaki része. 9— 11,5 mm.


Pontomediterrán faj. Magyarországon réteken és száraz dombokon szórványo­san előfordul. Nappal általában a földben rejtőzik, és csak napnyugtakor jön elő. (V—IX .) (- grammicus Schrk.)


purpureolineatus RSS.

Változata:

1. A pajzs csíkjai halványak, a fekete szegély csupán a szélső csík utolsó harmadában látható. A test színe sárga, pirosas, de lehet barnás vagy fekete is. A hosszanti sávok elmosódnak, és szélüket egyáltalán nem, vagy csak helyenként szegélyezi fekete pontsor. - A törzsalakkal együtt fordul elő, de nála ritkább
ab. obsoletus HORV.
Cs. Dr. Halászfy Éva: Fauna Hungariae 46. füzet Poloskák II. - Heteroptera II.

Magyar név:

tarka pajzsospoloska

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- Vásárhelyi-Csiby: Kabócák, bodobácsok (Búvár zsebkönyv)

- Rozner István (2004): Adatok a Mindszentkállai Öreghegy poloskafaunájához (Insecta: Heteroptera) - A Bakonyi Természettudományi Múzeum Közleményei 21.

Tudományos név:

Odontotarsus purpureolineatus

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- faunaeur.org

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- biolib.cz

- Vásárhelyi-Csiby: Kabócák, bodobácsok (Búvár zsebkönyv)

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region