Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Mindkét ivar hátulsó lábán belül az 1. lábfejíz csúcsán és a 2. íz tövén kis barna folt terül el (); a hím palája () párhuzamos szegélyű, csúcsi vége ívben lekanyarított, egyetlen összefüggő oldaltövis-sora 34-36 tövisből áll. Feje 1/3 -dal rövidebb, mint elő­hátának a hossza, előháta viszont 1/3 - dal szélesebb, mint amilyen hosszú, 8-9, részben elágazó világos harántsáv húzódik rajta (). Félfedőjén a világos rajzolati elem uralkodik a sötét alapszín felett. A világos harántsávok csak a clavus tövén párhuzamosak, a félfedő többi részén zegzugos lefutásúak, egymással összekapcsolódnak, a membran szegélyén sugaras elrendeződésűek. Hazánk homokos és szikes területeinek napsütötte vizeiben olyan populációi élnek, amelyek egyedei homoksárga színűek, s előhátukon, valamint félfedőjükön a sötét alapszín csak vékony vonaldarabkák formájában maradt meg (ilyen példány előhátát és félfedőjét mutatja be a és a ). Középső lábának karmai valamivel hosszabbak, mint a lábfejíz. 6-7 mm.


Az egész palearktikus régióban elterjedt, hazánkban is gyakori. Elsősorban sekély tavakban, kisebb, de állandó jellegű állóvizekben az alzaton tartózkodik. Szikes és enyhén sós vizekben is előfordul.


concinna FIEB.
akt.: Paracorixa concinna - szerk.
Forrás: Soós, Á. (1963): Poloskák VIII. - Heteroptera VIII.: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

tarkalábú búvárpoloska

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos nevek:

Paracorixa concinna

Források:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Bakonyi, Vásárhelyi: Aquatic and semiaquatic bugs of the Bükk National Park

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

- Pal Boda, Tamás Bozóki, Tamás Vásárhelyi, Gábor Bakonyi, Gábor Várbíró (2015): Revised and annotated checklist of aquatic and semi-aquatic Heteroptera of Hungary with comments on biodiversity patterns

Callicorixa concinna

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Társalgás