Fejlődési szakasz: imágó

Fejlődési szakasz: lárva


Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba
A fej hosszúkás, a szemek előtti része nagyjából négyszögű. A pofák szélesek, hosszabbak, mint a szabadon végződő fejpajzs, elöl kiöblösöd­nek, végük ferdén lekerekített és sárgásán szegélyezett. A szemek na­gyok, gömb alakúak (27. ábra: A). Az előhát oldalszéle gyengén csip­kézett, vállcsúcsa hegyes, nem hajlik fel, az exocorium alapját túl­ haladja. A pajzs teljes hosszában széles, vége tompa. A csápok feketék, a connexivum sárga, fekete foltokkal (50. ábra: A). A hosszúkás membrán fekete, a potroh végét éppen hogy túlhaladja. A test has­ oldala sárga, a durva pontok vagy foltok feketék. A comb felső része fekete, az alsó sárga, fekete pontokkal. A lábszárak fekete és sárga gyűrűkkel, a lábfejek feketék. A bűzmirigy kivezetőnyílása rövid csatornában fekszik. 8-9 mm.

A Kárpát-medencében nem gyakori. Az Alföldről, a Börzsöny és a Bükk hegységből, valamint a Magyar Középhegység dunántúli részéből van egynéhány példányunk. Főként legyeket pusztít. (V-VIII.)


Megjegyzés: A genus leírás a füzetben az Eysarcoris genusnál szerepel, de a Rhacognathushoz tartozik. - szerk.

Cs. Dr. Halászfy Éva: Fauna Hungariae 46. füzet Poloskák II. - Heteroptera II.

Magyar név:

tarkalábú címerespoloska

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos név:

Rhacognathus punctatus

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- faunaeur.org

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region