Neked is van fényképed, amit megosztanál? Regisztrálj! ×

Leírás

Hátoldalának színe a sárgásfehér és szürkésfehér között változik, hasoldala barna. A fejtető közepén vörösbarna csík húzódik. Pajzsocskáján néha feketés rajzolat jelenik meg. Félfedőjének közepét barnás folt, hátulsó végét barnás szegély díszítheti. Lábai világos barnássárgák. 2,5-3 mm.


A legkeletibb részt nem számítva az egész palearktikumban elterjedt nem. Magyarországon is gyakori. Vízi növényekben szegény vagy gazdag álló- vagy lassan mozgó vizekben egyaránt élnek. Főleg a párzási időszakban, de máskor is tömegesen találunk rájuk, mert csapatosan élnek. Nappal inkább a parttól távolabb tartózkodnak, viszont alkonyattól reggelig a part mentén a növényekre kapaszkodva találhatók. Néhány irodalmi adat szerint este fényre repült példányokat fogtak, nekem azonban még nem sikerült így gyűjteni őket. Kísérleteim azt mutatták, hogy élőhelyük vizének kiszáradása esetén sem repülnek el, hanem ott maradnak a nedves talajon. Ilyen nyirkos helyeken még 2-3 napig is életben maradnak, s ha újra vízhez jutnak, folytatják életüket, ha nem, elpusztulnak, de szárnyra nem kelnek. Igen jó úszók, s úszás közben nagyon ügyesen kapják el áldozataikat, elsősorban alsórendű rákokat, amelyeknek nedvét kiszívják. Akváriumi megfigyelések szerint vízi növényék nedveivel is táplálkoznak. Ellentétben a búvárpoloskákkal, nemcsak hímjei, hanem nőstényei is cirpelnek. Imágó alakban telel át. Május-júniusban párosodik. Igen apró, 0,6 mm nagyságú, ovális petéit vízi növények szöveteibe rakja. A petékből 3 hét múlva kelnek ki a lárvák (4. ábra: B). A lárvaidőszak mintegy másfél hónapig tart, s augusztus folyamán jelennek meg az új nemzedék első imágói. Mivel az imágók kétszer telelnek át és kétszer szaporítanak, nyár végétől a következő nyár elejéig 2 különböző évből származó imágók együtt gyűjthetők. Az új nemzedék imágói az előző évitől könnyen megkülönböztethetők, amennyiben az új nemzedék világosabb színű és szemei pirosak. Évente egy nemzedéke van (= atomaria PALL., minutissima FUESSL.)


Leachi MC GREG. & KIRK. akt.: minutissima
Soós, Á. (1963): Poloskák VIII. - Heteroptera VIII.: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017-es találatokat kék színnel jelöljük.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó