Segítsd te is az izeltlabuak.hu működését! Bővebben

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 11)

Találatok

1. oldal (1 - 6 / 6)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2021-04-20 Péter Dávid Péter Dávid 1 3 arrow_drop_down
2019-05-26 Cseh Sándor
Sanyus
Cseh Sándor 1 3 arrow_drop_down
2019-04-17 Mészáros Ádám
gammarusfossarum
Mészáros Ádám 1 2 arrow_drop_down
2018-06-28 Cseh Sándor
Sanyus
Cseh Sándor 1 1 arrow_drop_down
2017-08-10 Mészáros Ádám
gammarusfossarum
Mészáros Ádám 3 1 arrow_drop_down
2016-11-06 Mészáros Ádám
gammarusfossarum
gammarusfossarum 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

Hátoldalának színe a sárgásfehér és szürkésfehér között változik, hasoldala barna. A fejtető közepén vörösbarna csík húzódik. Pajzsocskáján néha feketés rajzolat jelenik meg. Félfedőjének közepét barnás folt, hátulsó végét barnás szegély díszítheti. Lábai világos barnássárgák. 2,5-3 mm.


A legkeletibb részt nem számítva az egész palearktikumban elterjedt nem. Magyarországon is gyakori. Vízi növényekben szegény vagy gazdag álló- vagy lassan mozgó vizekben egyaránt élnek. Főleg a párzási időszakban, de máskor is tömegesen találunk rájuk, mert csapatosan élnek. Nappal inkább a parttól távolabb tartózkodnak, viszont alkonyattól reggelig a part mentén a növényekre kapaszkodva találhatók. Néhány irodalmi adat szerint este fényre repült példányokat fogtak, nekem azonban még nem sikerült így gyűjteni őket. Kísérleteim azt mutatták, hogy élőhelyük vizének kiszáradása esetén sem repülnek el, hanem ott maradnak a nedves talajon. Ilyen nyirkos helyeken még 2-3 napig is életben maradnak, s ha újra vízhez jutnak, folytatják életüket, ha nem, elpusztulnak, de szárnyra nem kelnek. Igen jó úszók, s úszás közben nagyon ügyesen kapják el áldozataikat, elsősorban alsórendű rákokat, amelyeknek nedvét kiszívják. Akváriumi megfigyelések szerint vízi növényék nedveivel is táplálkoznak. Ellentétben a búvárpoloskákkal, nemcsak hímjei, hanem nőstényei is cirpelnek. Imágó alakban telel át. Május-júniusban párosodik. Igen apró, 0,6 mm nagyságú, ovális petéit vízi növények szöveteibe rakja. A petékből 3 hét múlva kelnek ki a lárvák (). A lárvaidőszak mintegy másfél hónapig tart, s augusztus folyamán jelennek meg az új nemzedék első imágói. Mivel az imágók kétszer telelnek át és kétszer szaporítanak, nyár végétől a következő nyár elejéig 2 különböző évből származó imágók együtt gyűjthetők. Az új nemzedék imágói az előző évitől könnyen megkülönböztethetők, amennyiben az új nemzedék világosabb színű és szemei pirosak. Évente egy nemzedéke van (= atomaria PALL., minutissima FUESSL.)


Leachi MC GREG. & KIRK. akt.: minutissima
Forrás: Soós, Á. (1963): Poloskák VIII. - Heteroptera VIII.: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

törpe vízipoloska

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos nevek:

Plea minutissima

Források:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Bakonyi, Vásárhelyi: Aquatic and semiaquatic bugs of the Bükk National Park

- Pal Boda, Tamás Bozóki, Tamás Vásárhelyi, Gábor Bakonyi, Gábor Várbíró (2015): Revised and annotated checklist of aquatic and semi-aquatic Heteroptera of Hungary with comments on biodiversity patterns

Plea leachi

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Társalgás