Megjelent a Hangyakalauz című könyv, melyben 94 hazai hangyafaj egyedei kerülnek részletes bemutatásra, a határozó részében pedig 107 faj szerepel több, mint 700 makró fotó felhasználásával.

https://antsite.eu/hangyakalauz-hazai-hangyafajok-bakos-adam/

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

A szipóka 1. ízét befogadó pofalemezek oldalai rendszerint sárgásbarnák. A szárnyatlan nőstények connexivumának apofízise sajátságosan kissé befelé hajló (), a potroh hátoldala sárgásbarna, az előhát világosabb, mint a következő 2 fajé. A szárnyatlan hím 1. hátlemeze a Saulii TAM. fajhoz hasonlóan, a Caprai TAM. hímjeivel ellentétben mélyfekete, a 2. szelvény középvonalában a Saulii TAM. fajjal ellentében hosszanti világos csík van. A 2-7. hátlemez sárgásbarna, a 8. hátlemez túlnyomó része barnássárga, hátulsó középrésze sötétbarna. A teljes szárnyú példányok nagyobbak a következőkénél, elülső csípőik izületi vápái világosabbak. A nőstény 9. hátlemeze olyan, mint a , a hím paramerje olyan, mint a . Feje, első hátlemeze és mell-lemezének túlnyomó része koromfekete. Lábai, csápjai és előháta sötétbarna, a hátoldal sárgásbarna, a hasoldal barnássárga. 6,8-9,2 mm.


A törzsalak Kisázsiában, Iránban, Közép-Ázsiában és Észak-Indiában él. A Magyarországon előforduló alfaj a Balkánon és Olaszországban honos. Nálunk egyetlen lelőhelye ismeretes, Fenyőfő mellett a természetvédelmi területen, augusztus végén gyűjtötték.


affinis KOL. ssp. Filippii TAM. akt.: Velia affinis filippii - szerk.
Forrás: Vásárhelyi T. (1978): Poloskák V.–Heteroptera V. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Velia affinis

Források:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

- Pal Boda, Tamás Bozóki, Tamás Vásárhelyi, Gábor Bakonyi, Gábor Várbíró (2015): Revised and annotated checklist of aquatic and semi-aquatic Heteroptera of Hungary with comments on biodiversity patterns

Társalgás