Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 75)

Fejlődési szakasz: frissen kelt

1. oldal (1 - 3 / 4)

Fejlődési szakasz: lárva

1. oldal (1 - 3 / 6)

Találatok

1. oldal (1 - 10 / 70)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2018-07-15 Orsányi Anikó
Zserbó
Orsányi Anikó 1 1 arrow_drop_down
2018-06-21 Mészáros Ádám
gammarusfossarum
Mészáros Ádám 1 1 arrow_drop_down
2018-06-21 Mészáros Ádám
gammarusfossarum
Mészáros Ádám 50 1 arrow_drop_down
2018-06-16 Kárpáti Marcell
k.marci
Kárpáti Marcell 30 1 arrow_drop_down
2018-06-04 Veller Ádám
babirusza
Veller Ádám 1 1 arrow_drop_down
2018-05-12 Kárpáti Marcell
k.marci
Kárpáti Marcell 1 3 arrow_drop_down
2018-05-10 Horváth D.
Hirvenkurpa
Horváth D. 1 1 arrow_drop_down
2018-05-10 Horváth D.
Hirvenkurpa
Horváth D. 1 1 arrow_drop_down
2018-05-06 Mészáros Ádám
gammarusfossarum
Mészáros Ádám 1 1 arrow_drop_down
2018-05-05 Kárpáti Marcell
k.marci
Kárpáti Marcell 1 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Teste vörös-fekete mintás. Az előhát pereme és a fedő szegélye a tövén felfelé hajlik. Egyike legfeltűnőbb, legközismertebb poloskafajainknak (39. ábra). Feje, csápja és pajzsocskája fekete, vörös előhátán és félfedőjén fekete foltok vannak, a pászta majdnem teljesen fekete. A fedő kerek foltjának átmérője nagyobb, mint a fedő szélességének harmada. A potroh hátlemezei feketék, a connexivumok vörösek. Lábai feketék. Szárnyai különböző fejlettségűek lehetnek. Előfordul, hogy az első és hátsó szárny is teljesen kifejlődött (teljes szárnyú), vagy a hátsó szárny hiányzik, illetve a félfedő hártyája úgyszólván hiányzik, és a hátsó szárny is csökevényes (rövid szárnyú alak). Hasoldala fényes feketésbarna vagy fekete, a tor oldallemezei és a potroh vörösen szegélyezett. Miután alapszíne citromsárgától a vörösig változó lehet, és a fekete foltok alakja és kiterjedése is változó, számos változatát írták le. 10—12 mm.


A magas észak kivételével egész Európában elterjedt, a Mediterráneumban, Hátsó-Indiában, sőt Közép-Amerikában is kimutatták. Magyarországon mindenfelé előfordul, az Alföldön mégsem olyan gyakori, mint hegy- és dombvidékeinken. Tápnövénye a hárs és számos mályvaféle, ezek termését fogyasztja. Mivel ezeket a növényeket gyakran ültetik parkokba, kertekbe, utak szélére, a fajjal gyakran találkozunk. Néha több száz egyed mászkál egy-egy öregebb hársfa törzsén, lárvák és imágók együtt. Lárvája hasonlít az imágóhoz, szintén vörös- fekete színezetű (40. ábra: A, B). Feje fekete, az előhát fekete, vörösen szegélyezett. A szárnykezdemények élénk feketék, a potroh vörös, hátul szürkés. A bűzmirigyek 3 kivezetőnyílásának környéke fekete. Lárvái októberig találhatók, imágói telelnek át. Ezek már az első napfényes meleg napokon előmásznak sütkérezni, és a kora tavaszi verőfényen párzanak (vö. verőköltő). A párzó felek egymásnak háttal helyezkednek el. Mivel párzásuk órákon át tart (néha 24 órán túl is), gyakran van alkalmunk megfigyelni, ahogy — rendszerint a nagyobb testű nőstények — párjukat magukkal vonszolva mászkálnak (innen egyik népi neve: tolatóbogár). Fehér petéit a nőstény kéregrepedésekbe, avarba, mohába rakja. A lárvák nyár elején jelennek meg. A frissen kelt lárvák és imágók eleinte vörösek, a fekete szín csak fokozatosan jelenik meg rajtuk. Az utóbbi időben elterjedt mint kísérleti állat, mivel laboratóriumban könnyen tartható különféle magvakon és vízen — suszterbogár (=verőköltő bodobács)


Megjegyzés: a suszterbogár hibás elnevezés, jelenleg a Cantharis rustica elfogadott magyar neve. - szerk.

apterus (LINNÉ 1758)
Dr. Vásárhelyi Tamás: Fauna Hungariae 157. füzet Poloskák III. - Heteroptera III.

Források

Magyar nevek:

verőköltő bodobács

Forrás:

- Vásárhelyi-Csiby: Kabócák, bodobácsok (Búvár zsebkönyv)

bodobács

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos név:

Pyrrhocoris apterus

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- faunaeur.org

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- biolib.cz

- Vásárhelyi-Csiby: Kabócák, bodobácsok (Búvár zsebkönyv)

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Társalgás