Segítsd te is az izeltlabuak.hu működését! Bővebben

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

A fejtetőn 2 párhuzamos, hosszanti, gyakran egybeolvadó, fekete csík van (). Szárnya túlér a potrohon, a félfedők erei sötétbarnák, a membrán töve sötétbarna behintéssel, a félfedők többi része fehér. A teljes szárnyú alak előháta túlnyomórészt sötétbarna, elülső harmada barnássárga, színe egyebekben a szárnyatlan alakéval azonos. A szárnyatlan alak hátoldala túlnyomóan szalmasárga, a szelvényhatárok és sokszor a szelvények közepe táján megjelenő hosszanti sötét foltok sötétbarnák. A hasoldal sárgásfehér, finom, sűrű, vízálló szőrözettel fedett. Lábai sárgák, a tövisek feketék. 2,5-3 mm.


Hazája Európa, Észak-Afrika, Kisázsia, Közép-Ázsia és Szibéria. Magyarországon nem gyakori, a Balaton környékén és az Alföldön szórványosan található. júliustól szeptemberig gyűjtötték. Tavak úszó vízinövényekkel gazdagon borított részein fordul elő.


furcata MULS. & REY
Forrás: Vásárhelyi T. (1978): Poloskák V.–Heteroptera V. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

vízenjáró poloska

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos név:

Mesovelia furcata

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

- Pal Boda, Tamás Bozóki, Tamás Vásárhelyi, Gábor Bakonyi, Gábor Várbíró (2015): Revised and annotated checklist of aquatic and semi-aquatic Heteroptera of Hungary with comments on biodiversity patterns

Társalgás