Leírás

Sárgásszürke vagy sárgásbarna. Félfedője barnás, clavusa kicsiny, keskeny, de hosszú, coriuma nagy, membránja jól fejlett, finom erezet hálózza be. Hátidsó szárnya nagyon gyengéd, vékony, barna erezetű. Potrohának hátoldala vörös, részben barnás árnyalatú, hasoldala barnássárga. Légzőcső nélkül 30-40 mm, a légzőcső hossza 25-34 mm.


Az egész palearktikus régióban előfordul, Magyarországon is széliében elterjedt, de nem olyan gyakori, mint az előző faj. Növényzetben dús állóvizek lakója. Mélyebb vizekben is előfordul. Nyáron általában félóránként, télen nagyon ritkán jön fel a víz felszínére, hogy kidugott légzőcsövén keresztül friss levegőt vegyen fel. Ragadozó: vízi rovarokat, azok lárváit és bábjait, rákokat, ebihalakat, frissen kelt halakat fog el és szív ki. Esetlenül, lomhán mozog, de nappal és éjjel jól repül. Áldozatát lesből fogja el, pálca alakjával jól elrejtőzik a vízi növényzet között. Párzása áprilistól július végéig tart. 3 mm nagyságú, megnyúlt ovális alakú, hosszú légzőcsövecskés petéit vízi növények, elsősorban nád és sás levelébe rakja úgy, hogy a légzőcsövecskék jól kiálljanak. Egy-egy nőstény mintegy 30 petét ürít, ezeket 4-7 petéből álló egyenes sorokba rakja le. A petékből kb. csak 1 hónap múlva kelnek ki a lárvák. A lárvaidőszak 2-2 1/2 hónapig tart. Az első imágók augusztus közepe táján jelennek meg, mire az előző évi nemzedék imágói zömmel már eltűntek. Évente 1 nemzedéke van - vízi botpoloska


linearis L.
Soós, Á. (1963): Poloskák VIII. - Heteroptera VIII.: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó

Fejlődési szakasz: lárva