Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 4)

Találatok

1. oldal (1 - 2 / 2)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2019-05-01 Kárpáti Marcell
k.marci
Kárpáti Marcell 1 2 arrow_drop_down
2019-02-09 Lukátsi Márk
lmark
Lukátsi Márk 1 2 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

A szárnyfedők vállbütyke gyengébb, befelé az 5. és 6. pontsor gyenge bemélyedése határolja a tövében, de hátrafelé nem elhatárolt, fokozatosan megy át a szegélybe. A csáp első 2 ízének a vége legalább alul vörösbarna. Az utolsó haslemez vége keskeny sárga szegéllyel díszített. A szárnyfedők pontozása a közterekben igen finom és elmosódott, közterecskéi majdnem laposak. Színe felül fénylő sötétkék vagy zöldeskék. 3,5—4 mm.

Előfordul Európában és Kisázsiában. Magyarországon általánosan elterjedt és gyakori. Vizenyős helyeken mind a síkságon, mind a hegy- és dombvidéken található. Tápnövényei a Nasturtium officinale, Rorippa amphibia, Veronica beccabunga, Armoracia rusticana

Változatai:

1. Színe világos- vagy sötétzöld. — A törzsalakkal együtt fordul elő és nem ritka
ab. neglectus C. R. Sahlb.

2. Színe fekete, kékes fénnyel. — A törzsalak közt nem ritka
ab. hederae Suffr.

3. A szárnyfedők pontozott rovátkái oldalt és a csúcs felé erősebben bemélyedtek, pontjai mélyebbek és a közterei domborúbbak. — Ritka (Kápolnás, Mohács) (= grammicus Suffr. non Duftschm.)
ab. obesus Weise
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

vízitorma levélbogár

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos név:

Phaedon cochleariae

Források:

- Tomov, Gruev, Vig, Merkl: Chrysomelidae (Coleoptera) of the Bükk National Park

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás