Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 3)

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2019-07-07 Lukátsi Márk
lmark
Körmendy Zoltán, Mészáros Ádám 1 3 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Az előtor hátának oldalpereme keskeny, felületének pontozása nagyon egyenetlen, a korong közepén finom és szórt, a szegélyen igen durva, mély, beszúrt pontokkal; a pontok közeiben finoman pontocskázott, csaknem ráncos. A szárnyfedők pontsorai nem élesek, közterecskéi a hímek esetében gyengén domborúak, a nőstények esetében laposak, felületük, de különösen a szélső közterecskék sűrűn recézettek, és emiatt fénytelenek. Színe többnyire élénkkék, olykor zöldes fényű, ritkán ibolyás árnyalattal. A pofák, 2 kis folt a fejpajzson és 1-1 folt a szemek belsőszegélye mellett a homlokon sárga, előtora sárga folt nélkül (♀), vagy az előtor elülső szegélye, valamint a fejpajzs, a pofák és a homlokon egy összefüggő nagy folt sárga (♂). 3-4 mm.

Előfordul Közép- és Dél-Európában, a Kaukázusban, Arméniában és Szibériában. Magyarországon főleg a síkságon, a vizenyős helyeken elterjedt, és június elejétől augusztus közepéig nyíren, nádon, de főleg a Lysimachia vulgaris-on gyakori.

Változata:

1. Az előtor hátának a korongja, továbbá a szárnyfedők belsőfele fekete, kékes árnyalattal, a test szegélye világoskék. - Előfordul a törzsalak között, de ritka
ab. Satanas Kasz.
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

zafír lizinka-zömökbogár

Forrás:

- Otto Merkl, Szénási Valentin (2018): A Turjánvidék Natura 2000 terület déli részének bogárfaunája (Coleoptera). (The beetle (Coleoptera) fauna of the southern part of the Turjánvidék Natura 2000 site.)

Tudományos név:

Cryptocephalus janthinus

Források:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

- Otto Merkl, Szénási Valentin (2018): A Turjánvidék Natura 2000 terület déli részének bogárfaunája (Coleoptera). (The beetle (Coleoptera) fauna of the southern part of the Turjánvidék Natura 2000 site.)

Társalgás