Gyakori kérdések


Az oldal részei


Milyen céllal készül az oldal?

Az izeltlabuak.hu oldallal szeretnénk segítséget nyújtani az érdeklődőknek a hazai ízeltlábúak megismerésében. Ennek érdekében képeket és adatokat gyűjtünk, amelyeket a közösség számára elérhetővé teszünk.


Milyen ízeltlábú csoportok szerepelnek az oldalon?

Jelenleg a poloskák (Heteroptera) alrend, a szitakötők (Odonata) rend, a nagylepkék (Macrolepidoptera), az egyenesszárnyúak (Orthoptera), a pókok (Araneae), fogólábúak (Mantodea), ászkarákok (Isopoda), kaszáspókok (Opiliones) és a bogarak (Coleoptera) néhény családja van részletesen kidolgozva, hazai vonatkozásban. Az oldal aktív fejlesztés alatt áll, folyamatosan bővül más fajokkal.


Milyen részekből áll az oldal?


Találat rögzítése


Milyen találatokat rögzítsek?

Bármilyen ízeltlábú találatot rögzíthetsz. A rögzített találatokat így is megoszthatod, határozást kérhetsz, naplózhatod a látott egyedeket.


Kérhetek segítséget a határozáshoz?

Igen. Pontosabban kérned sem kell, hiszen mi automatikusan értesülünk a feltöltésről. A megadott adatok alapján lehetőség szerint elvégezzük a határozást. Onnantól fogva találatodat, képeidet más is láthatja a faj/genus/család listaoldalakon. A találat oldalt akár határozás nélkül is megoszthatod.


Miért jó a találat rögzítése?


Milyen adatokat adhatok meg találat rögzítésekor?


Milyen adatokat adjak meg a "Találat leírása" mezőben?

Bármi, amit megemlítenél a találat körülményeiről. Pl. falon volt, kő alatt. Hány darabot láttál, milyen napszakban találtad.
Itt megadhatod a faj nevét, ha ismered, ezzel segítheted a határozást.
A határozással és a találattal kapcsolatos további felhasználói beszélgetések mentés után a találat oldalán folytatódhatnak.


Mire jók a találati csoportok?

Feltöltéseidhez találati csoportokat hozhatsz létre, hogy találataidat rendszezhesd, vagy az egész találati csoportot megoszthasd. A találati csoportok kialakítása rád van bízva, úgy alakítsd ki, ahogy számodra könnyebben áttekinthetőbb. Javaslatok: "Poloskák", "Szitakötők", "Naplás-tavi gyűjtés 2015.06.23", ...


Hogy történik a határozás?

Ha már ismered az állat besorolását (rendjét/alrendjét, családját, faját), a találat rögzítése során válaszd ki a 'Segíts a határozásban' részben, ezzel segíted azokat, akik jóváhagyják. Jelöld be e legszűkebb csoportig, amit ismersz. Nem kötelező kitölteni, ha kitöltöd, nem kötelező fajig megadni. Ahhoz, hogy megjelenjen a találati oldalon és a listákban, a határozást jóvá kell hagynia egy adminnak.
Amikor megkapjuk az adatokat, figyelembe fogjuk azokat venni. Ha valami megjegyzésünk van, a találat oldal alján lévő hozzászólás részbe írjuk, ezzel megkezdve egy lehetséges beszélgetést.


Regisztrálnom kell a találat rögzítéséhez?

Regisztáció nélkül is lehet feltöltést kezdeményezni. Ilyenkor a találat megadásával egyidőben létrejön egy regisztrált felhasználó is.


Terepen vagyok, rögzíthetek mobilon is?

Igen! Van egy terepi adatrögzítő webalkalmazásunk, amivel akár internetkapcsolat nélkül is rögzítheted találataidat. Itt olvashatsz róla


Nekem már vannak találati adataim, vagy gyűjteményem. Hogy hasznosíthatnám?

Remek! Rögzítsd korábbi találataidat, vagy keress fel az info@izeltlabuak.hu címen, és segítek. Ha digitális formában vannak a találataid, amit importálnál, keress meg és megbeszéljük a részleteket.


Az elérhető csoportok után milyen lista fog következni?

A bogarak fognak bővülni családonként.


Mi van a többi ízeltlábúval? Miért nincs mindenre fajlista?

Nagyon fontosnak tartom, hogy csak lehetőség szerinti valós, illetve aktuális információk szerepeljenek az oldalon. Ennek érdekében a listák publikussá tételét utánajárások, ellenőrzések előzik meg, amik időt vesznek igénybe. A leírások, képek rögzítése, Fauna füzetek tartalmának, egyéb leírások beépítése szintén időigényes feladat. Lehetőségeim szerint próbálom gyorsan bővíteni a tartalmat.


Ki használhatja fel a feltöltött képeimet és a találati adataimat?

A feltöltött képekre és a találati adatokra alapvetően a Attribution Creative Commons licenc vonatkozik. Bárki által felhasználható a szerző, a forrás és a licenc feltüntetése mellett. A feltételek teljes részleteiben a licenc linkjén olvashatók, vagy magyarul itt.
Flickr-ről megadott képeknél a Flickr-en megadott licenc érvényesül.
A szerző a találataira és a képeire vonatkozó licenc-t felülbírálhatja, amennyiben ezt a találat leírásában feltünteti.

Kedvenccé jelölés:

A kedvenccé jelölést a képek mellett és a képeket tartalmazó dialogokban egy üres, vagy egy teli szivecske jelzi. Tele van a szív, ha a kép a belépett felhasználó által már jelölve lett. A szív mellett látszik, hogy hányan jelölték be az adott képet. A jelölés szerepe az, hogy a képek listázásánál a legtöbbet kedvelt képek kerülnek előbbre. Ezért a jó minőségű saját képet is nyugodtan lehet kedvelni.
Mivel a kedvenccé jelölés felhasználóhoz kötődik, használatához bejelentkezés szükséges.


További kérdések


Nem működik valami funkció. Mit tegyek?

Küldd el részletesen a hibát a következő emailcímre: info@izeltlabuak.hu, hogy a hibát mielőbb javítani tudjuk.


Jó lenne, ha az oldal tudná azt is, hogy ... Tervezel ilyet?

Ötleteidet bátran küldd el az info@izeltlabuak.hu címre. Nekem is rengeteg tervem van, de sokkal jobb, ha más felhasználók is jelzik nekem az igényeiket, így tudom, hogy melyik irányba célszerűbb továbbhaladnom a fejlesztéssel.


Valamelyik faj/genus/család listaoldala hibás adatokat tartalmaz, vagy egy találat határozását hibásnak gondolom. Hogy jelezhetem?

Kérlek jelezd az észrevételt egy info@izeltlabuak.hu címre küldött levélben, hogy felülvizsgálhassuk a jelenlegi tartalmat.


Hogy értesülhetek az oldal új változásairól?

A változásokat mindig jelzem az izeltlabuak.hu Facebook oldalán, valamint Twitter falán. Ezeken kívül bátran vedd fel velem a kapcsolatot az info@izeltlabuak.hu oldalon.


Ki készíti az oldalt?

Károlyi Balázs vagyok, úgy gondolom, hogy kevés az elérhető, hiteles információforrás, ezen próbálok segíteni. Szerencsére sokan gondolkoznak hasonlóan, így sok segítőtársra tettem szert. Köszönettel tartozom a sok segítségért a következő személyeknek: