Felhasználás

Tartalom

Az oldalról

Az izeltlabuak.hu oldallal a hazai ízeltlábúakkal kapcsolatos információkat szeretném hiteles, megbízható formában elérhetővé tenni.
Az oldal egyaránt szól szakembereknek, természetkedvelőknek és természetfotósoknak. Használható információforrásként, kutatási segédanyagként, gyűjtési, észlelési segédletként, vagy fényképalbumként.
Jelenleg 80448 felhasználói adatrögzítés és 128516 feltöltött kép található az oldalon.

Közösségi adatgyűjtés

Az oldal segít az úgynevezett "citizen science", azaz közösségi adatgyűjtés gyakorlásában. Ennek megfelelően természetkedvelők, természetfotósok, nem kifejezetten szakemberek segítik a kutatók munkáját az általuk észlelt ízeltlabú adatok rögzítésével.

Az adatrögzítők szakértői segítséget kapnak találataik határozásához, saját találati taxonlistát, fényképalbumot, statisztikát kapnak a rögzített észleléseik alapján.

Rögzített találataikat az adott csoportot jól ismerő szakemberek határozzák, validálják. Validált találataik automatikusan hozzárendelődnek a fajok adataihoz, így automatikusan találati lista és elterjedési térkép jön létre belőlük. Ezeket az adatokat a kutatók szabadon felhasználhatják publikációjukhoz.

Szakemberek és természetkedvelők a felülettel közelebb kerülhetnek egymáshoz, egymás tevékenységét segíthetik. Az állatvilág ismertetésében és védelmében is segítséget nyújtanak.

Nyíltság

A rögzített találatokra és képekre alapvetően a Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi (CC BY 4.0) licensz vonatkozik.
A műveket szabadon
Megoszthatod — másolhatod és terjesztheted a művet bármilyen módon vagy formában
Átdolgozhatod — származékos műveket hozhatsz létre, átalakíthatod és új művekbe építheted be
bármilyen – akár üzleti – célra is.

Az alábbi feltételekkel:
Nevezd meg! — A szerzőt megfelelően fel kell tüntetned, hivatkozást kell létrehoznod a licencre és jelezned ha a művön változtatást hajtottál végre. Ezt bármilyen ésszerű módon megteheted, kivéve oly módon ami azt sugallná hogy a jogosult támogat téged vagy a felhasználásod körülményeit.
Nincsenek további megkötések — Nem szabhatsz meg más jogi vagy technológiai korlátozásokat melyek megakadályoznának bárkit abban hogy ezen licenc által engedélyezett bármely tevékenységeket folytassák.

Flickr-ről megadott képeknél a Flickr-en megadott licenc érvényesül.

A találat és kép szerzője az említett licensztől eltérhet. Sajét licenszelést megadhatja a beállításainál.

Az adatok mind nyíltak és bárki számára hozzáférhetők. Tömeges felhasználás céljából exportálhatók a találatok exportálása oldalon (regisztráció szükséges).

Adatrögzítés

A weboldalon felhasználók találatokat rögzíthetnek.

Egy találatnak számít egy adott fajba tartozó példányról, vagy példányokról készült adat. Egy találathoz több kép tartozhat.

Egy találathoz csak egy fejlődési stádiumú képeket rendelj, mivel a különböző fejlődési stádiumú képek külön csoportosítva jelennek meg a faj oldalán.

Ha egy képen több faj látszik, akkor ezt a képet fajonként külön találatként rögzítsd, mindegyik találathoz töltsd fel ezt a képet. Egy találathoz csak egy határozás tartozik.

Az észlelt állatról rögzítés során a következő adatokat adhatod meg:

 • Egy, vagy több fénykép (kötelező)
 • Találat időpontja
 • Megjegyzés a találathoz - bármi, amit fontosnak tartasz a találat észlelési körülményeivel kapcsolatban. Pl. észlelés módja, észlelés helye (falon, kő alatt, ...)
 • Talált példányok száma
 • Észlelő neve - automatikusan kitöltésre kerül a felhasználó teljes nevével, de felülírhatő, ha az észlelő személye eltér, vagy több személy volt jelen az észlelésnél
 • Találati csoport - találataidat csoportba rendezheted, így külön listában tudod megtekinteni őket. Célszerű valamely esemény szerint csoportosítani őket, pl. egy kirándulás alatt észlelt találatok. A taxon szintű csoportosítás automatikusan történik.
 • Helyszín - térképen jelölheted be a találat helyszínét. Kereshetsz település név, vagy koordináta alapján. A korábban rögzített helyszíneidet megjelenítheted a jobb alsó sarokban lévő "Korábbi helyszínek közül választok" menüelem segítségével. Az így megjelenő helypontok közül kiválaszthatod egy korábban megadott helyszínedet.
 • Javasolt határozás - Rendet, családot, nemet, vagy fajt adhatsz meg. Ez javasolt határozásként fog rögzülni. Ahhoz, hogy ez határozva legyen, szakembernek kell validálnia a javasolt határozást. A rend megadása kötelező azért, hogy a határozók számára már csoportosítva jelenjenek meg a validálásra, határozásra váró találatok. Ha nem tudod a rendet, akkor kiválaszthatod, hogy nem tudod besorolni.

Találat rögzítéséhez regisztráció szükséges. Amennyiben első alkalommal, regisztrált felhasználóként kezdeményezel adatrögzítést, úgy meg kell adnod egy emailcímet, ami alapján létrehozok neked egy felhasználót. Emailcím megadása helyett Facebookkal, vagy Google-el is összekapcsolhatod a felhasználódat. Így is létrejön egy felhasználó számodra a megadott adataid alapján.

A regisztrált felhasználó előnye, hogy onnantól kezelheted és szerkesztheted a korábbi rögzítéseidet.

A rögzített adatok mentése után további teendőd nincs, a határozók, amint idejük engedi, elvégzik a határozást.

Mentés után a találat oldalára érkezel, pl. óriás-tőrösdarázs - Megascolia maculata. Itt szerkesztheted a találatot, vagy új találatot rögzíthetsz. Új találatot a jelenlegi dátum, hely, megjegyzés, stb adatokkal is rögzíthetsz, ("új találat megadása a jelenlegi adatokkal" link), ezeket az adatokat ilyenkor nem kell újra kitöltened.

Találati adatok

Saját és más találati adatait több nézetben megtekintheted.

 • Felhasználó oldala - itt találod a különböző megjelenítési nézetek elérhetőségeit, továbbá alapadatokat a rögzített találatok számáról. Ha a felhasználón határozó is egyben, akkor a határozott fajok száma is itt szerepel. Pl. Kárpáti Marcell
 • Taxonlista - a fajra határozott találatok taxon szerint csoportosítva. Pl. Karl Csaba
 • Képgaléria - felhasználó összes találata album nézetben. Pl. Ujvári Zsolt
 • Rendezett lista - rendezhető lista egyszerűsített nézetben. Pl. Ambrus András
 • Találati csoportok - Felhasználó által megadott találati csoportok szerinti nézet. Pl. Balogh Diána
 • Legújabb találatok oldala - időrendi sorrendben listázva az összes rögzített találat. Ebben a nézetben listázni lehet rend (pl. nagylepkék) és család (pl. cincérfélék) szinten is. Ezen kívül lehetőség van egy adott időintervallum szerinti szűrése is. Pl. nagylepkék. 2018-05-10 - 2018-05-14
 • Fajra nem határozott találatok oldala - Ezek azok a találatok, amiket a határozók még nem validáltak, határoztak. A legújabb találatokhoz hasonlóan itt is listázni lehet rend (pl. nagylepkék), család (pl. cincérfélék) szinten, valamint egy adott időintervallum szerinti is. Pl. nagylepkék. 2018-05-10 - 2018-05-14

Ízeltlábú adatok

Az adatok taxonszintű elérésében a következő aloldalak segítenek:
 • Elérhető rendek, alrendek és nagyobb csoportok - az egyes csoportoknál szerepel link a rend oldalához, a kapcsolódó fajlistához, részletes fajlistához. Látható a csoporthoz tartozó megjegyzés és az, hogy kik azok a szakemberek, akik a csoporton belüli határozást végzik.
 • Egyszerűsített nézetű fajlisták - könnyen áttekinthető fajlisták az itthon előforduló fajokról. Nem minden fajlista teljes. Ezt szövegesen jelzem. Pl. poloskák.
 • Részletes fajlisták - Mint a fenti, de itt fel van tüntetve, hogy az adott faj milyen publikációban milyen néven szerepelt. Pl. pókok
 • Rend oldalItt a rendeken kívül megtalálhatók más nagyobb csoportok is, amelyek nagyobb összefüggő egységet képeznek. Például alrend, vagy a nagylepkék és a molylepkék külön csoportba sorolva, amelyek nem létező taxonómiai besorolások, de megkönnyítik az elkülönítést. Későbbiekben jobb ötlet híján rend oldalként fogok rájuk hivatkozni. Pl. nagylepkék. Itt a rendbe tartozó családok vannak felsorolva. Egy családhoz rendelkezésre állás esetén egy rögzített képpel, valamint a család összesített adataival. Lehetséges rendszerezni a tudományos név, vagy felhasználói találatok számossága szerint növekvő, vagy csökkenő sorrendben. Gyors nézetként meg lehet tekinteni a családhoz tartozó nemeket és a nemekhez tartozó fajokat is, elnavigálás nélkül.
 • Család oldal - Egy családba tartozó nemek találhatók itt listázva. Egy nemhez rendelkezésre állás esetén egy rögzített képpel, valamint a nem összesített adataival. Pl. csuklyásszúfélék. Lehetséges rendszerezni a tudományos név, vagy felhasználói találatok számossága szerint növekvő, vagy csökkenő sorrendben. Gyors nézetként meg lehet tekinteni a nemhez tartozó fajokat elnavigálás nélkül.
 • Nem oldal - egy nembe tartozó fajok, listázva. Pl. Ampedus
 • Faj oldal - Pl. nagy szarvasbogár
  Követkető elemei vannak.:
  • A fő bal hasábban egy kiemelt kép található. Itt a legtöbbet kedvelt kép jelenik meg.
  • A jobb hasábban a faj adatai látszanak. Taxonómiai besorolás, védettségi státusz. Át lehet lépni a faj azonosító szerinti előző és következő faj oldalára.
  • A két hasáb alatt hat fül található: Képek, találatok, térkép, leírások, források, társalgás. Ezek között váltva az url megváltozik, linkelhető lesz, de az oldal nem tölt újra. Pl.
   mérges dajkapók A fülek címe mellett zárójelben fel van tüntetve a rendelkezésre álló adatok száma.
  • Képek fül: fejlődési szakaszként csoportosítva jelennek meg a felhasználói találatok képei. Egy-egy csoportban (pl. imágó) kezdetben 3 kép jelenik meg. Itt lehet változtatni a megjelenő képek számán (3, 9, 30). Lapozóval lehet lépkedni a képek között. A képeket lehet itt kedvelni, nagyméretben megtekinteni, licenszelési adatokat megnézni, linken átlépni a feltöltő adataihoz, találat oldalára, stb.
  • Találatok fül: rögzített találatokat láthatjuk listanézetben. Találati dátum és szerző neve szerint lehet szűrni a listát. A képeknél látott lapozó és megjelenített találatok száma váltó itt is jelen van.
  • Térkép fül: rögzített találatok térképen való megjelenítése.
  • Leírások fül: rögzített leírások forrással megjelölve.
  • Források fül: különböző publikált forrásokban előforduló elnevezések.
  • Társalgás fül: hozzászólások, beszélgetések.
 • Találat oldal - Pl. Dytiscus circumflexus, Tóth Norbert találata
  Követkető elemei vannak.:
  • Bal hasábban a találathoz rögzített képek látszanak.
  • Jobb hasábban a találat adatai. Határozás, javasolt határozás, rögzítés ideje, észlelő neve, példányszám, ivar, koordináták, felhasználási feltételek.
  • Alattuk térképen jelölve a találat helyszíne.
  • Ez alatt egy beszélgetésre alkalmas blokk.

Védett fajok

A védettségre érdemes fajok térképen való megjelenését pontos koordinátákkal nem mutatom. A térképet választható "ETC_BD" és "UTM" hálóval látom el, az előfordulási adatokat a rácsokban jelzem.

Képek kedvelése

A kedvenccé jelölést a képek mellett és a képeket tartalmazó dialogokban egy üres, vagy egy teli szivecske jelzi. Tele van a szív, ha a kép a belépett felhasználó által már jelölve lett. A szív mellett látszik, hogy hányan jelölték be az adott képet. A jelölés szerepe, hogy a képek listázásánál a legtöbbet kedvelt képek kerülnek előbbre. Ezért a jó minőségű saját képet is nyugodtan lehet kedvelni.

Mivel a kedvenccé jelölés felhasználóhoz kötődik, használatához bejelentkezés szükséges.

Terepi adatrögzítő

Az oldalhoz készítettem egy terepi adatgyűjtő alkalmazást is, amely terepi gyűjtés során gyors rögzítési lehetőséget biztosít, akár internetkapcsolat nélkül is. Bővebb információt a használatáról itt találtok.

Határozók

Az oldalon találatokat regisztrációt követően bárki feltölthet.
Ha ismersz egy csoportot és szeretnél csatlakozni a határozók közé, akkor kérlek lépj kapcsolatba velem a következő emailcímen: info@izeltlabuak.hu.

A felhasználók feltöltés során megadhatnak határozáshoz javaslatokat. Ezek automatikusan nem lesznek jóváhagyva.
A tényleges határozáshoz határozói jogosultság kell, azt a csoport szakértői végzik. Ennek oka az, hogy így elkerülhetőek lesznek, de legalábbis csökkenthetjük a félrehatározásokat. A felhasználó azzal, hogy kijelöli a javasolt fajt, segíti a határozók munkáját. Így a határozás sokkal gyorsabban történhet, nem kell külön kiválasztani a listából az állatot.

További információ

A rögzített találatok határozásában számos szakember segít, őket a rendek oldalon láthatjátok feltüntetve. Hálásan köszönöm a segítségüket!

A határozók minden tőlük telhetőt megtesznek, de előfordulhat, hogy a határozások csak késleltetve történnek meg. Az adatok feltöltése során kérlek legyetek türelmesek. Ez egy olyan szolgáltatás részükről, amit önként és díjmentesen végeznek. Ha szeretnéd elismerni a munkájukat, támogasd őket Patreonon.

Ajánlás

Ha tetszik az oldal, akkor kérlek ajánld másnak is és kedveld Facebookon. Így egyből értesülsz, amint egy új funkcióval készülök el.

Rólam

Károlyi Balázs vagyok, a weboldal tulajdonosa és fejlesztője. Ha bármi kérdésed, kérésed, észrevételed van, kérlek jelezd nekem a következő emailcímen: info@izeltlabuak.hu. Ha kutatásodhoz egyedi fejlesztésre, kimutatásokra lenne szükséged, kérlek keress meg, örömmel segítek benne.