Megjelent a Magyar Rovartani Társaság legújabb kiadványa Tíz év rovarai címmel.
A könyv elektronikus formában is elérhető.
A szerkesztők köszönetet mondanak azoknak a fotósoknak, akiknek a képeit az izeltlabuak.hu-ról felhasználhatták.

Nagy Sándor m&m találata navigate_next navigate_before

 • Határozva:
 • Hártyásszárnyúak - Hymenoptera
 • Fejlődési szakasz: imágó
 • Rögzítés során megadott adatok:
 • Rögzítés ideje: 2018-11-18
 • Találat ideje: 2014-08-19
 • Észlelte: Nagy Sándor
 • Leírás:
  Az előtérben látható 90-110 cm átmérőjű terület nyírt növényzete azért olyan ritkás, mert alatta hangyaboly van, és a hangyák folyamatosan bolygatják a felületét. A boly eredetileg néhány méterrel jobbra volt, de a császárfa lassan beárnyékolta, ezért a melegkedvelő amazonhangyák (Polyergus rufescens) kissé odébb költöztek. Egyébként a boly nagyon stabil: legalább 15 éve megvan, és legalább 10 éve észrevettem, hogy a kertben időnként megjelenő hangyamenetoszlopok vagy onnan erednek (üres "kézzel" vonuló hangyák), vagy oda tartanak (bábokat és lárvákat cipelő hangyák). Arra viszont csak kb. 5 éve jöttem rá, hogy a zsákmány nem táplálékul szolgál nekik, hanem rabszolga-utánpótlás a környék bolyaiból. egy éve merült fel bennem a gyanú, ma pedig biztosan tudom, hogy a rabszolgatartó faj az ún. európai amazonhangya, a rabszolgafaj pedig a Formica rufibarbis. (Korábban azt hittem, hogy a rabszolgatartó szintén a Formica rendbe tartozik.)
  Normális ember valószínűleg nem tűrne meg egy ekkora hangyabolyt a kertjében, még ha az nem is hasonlít kifejezetten egy vakondtúráshoz. Viszont ezek a hangyák kifejezetten béketűrők (akárcsak az ülőtuskókban tanyázó lóhangyák), és akkor sem csipkednek össze (nagyon), amikor átmegyek a bolyon a fűnyíróval, márpedig erre évente 6-szor 7-szer sor kerül. Egyébként nem bántjuk egymást.
  A boly felszíne tele van járatnyílásokkal. Normálisan alig látni hangyát, de azért mindig lézengenek páran. Az utolsó fűnyírás után megsajnáltam a felbolydult hangyákat (értsd a rabszolgadolgozókat, mert a gazdáik nem foglalkoznak ilyesmivel), és kicsit később, amikor már visszatértek a régi kerékvágásba, kedveskedtem nekik néhány agyonnyomott puszpángmollyal a felesleges készletből. (Persze kíváncsi is voltam, mihez kezdenek egy ekkora zsákmánnyal.) egy-két hangya nyomban kiszúrta a lepkét, és egy percen belül szinte ellepték a testét. Miközben figyeltem őket, hirtelen más színben tűnt fel előttem ez a kopáros felület. Egy biomassza-kollektort láttam benne, mely arra szolgál, hogy a rovar formájában odatévedt emészthető anyag a boly gyomrába kerüljön. Merthogy nagy valószínűséggel az lesz a sorsa.
  Amazonhangya (Polyergus rufescens). Elég fenyegetőnek látszik, ugyanakkor hangya létére -- pláne: rabszolgatartó hangya létére -- sokkal jámborabb, mint várnánk. Sok macerába került, míg annyira felcukkoltam, hogy ellenségnek tekintsen, ahelyett, hogy fel-le szaladozott és minduntalan leugrott volna a kezemről. Nem tudom, mások milyen trükkel tudják elérni, hogy a hangyák nyugton maradjanak (leragasztják őket?), de én csak így voltam képes néhány bemozdulatlan képet készítsek erről az elcsípett példányról. Mert: "Amelyik hangya szalad, az nem harap." És fordítva: "Amelyik hangya (éppen) harap, az nem szalad, hanem nyugton van."

  Érdekes, hogy egymástól függetlenül gépes mozgatni a rágóit. Mintha a fogát fenné rám. Ugyanakkor ez a flexibilitás lehet az egyik titka annak, hogy a tűhegyes rágói közt tartott puha lárvában nem tesz kárt, miközben úttalan utakon cipeli haza a saját bolyába.

  Ebből a szögből -- ahogy normálisan látjuk -- fel sem tűnik, mekkora rágói vannak. És akkor sem, ha elálljuk az útjukat. Nem harapósak. Ezzel szemben az erdei vöröshangyával jobb nem kötekedni.


  "Az amazonhangya hegyes rágói csak báb/lárvacipelésre és ölésre jók. Ölésre is csak végső esetben vetik be a hadjárat során, ha a megtámadott boly dolgozói ellenállnak. Márpedig nem jellemző az ellenállás, mert olyan feromont bocsátanak ki, mely menekülést vált ki a boly dolgozóiból.
  Mire kellene még a rágójuk? Például evésre. Sajnos, arra sem jó, ezért az amazonhangya éhen hal, ha a rabszolgadolgozó nem eteti, akár egy csecsemőt."
  Ekkora rágóval nem kunszt halálos fejsérülést okozni. Mert ha arra kerül a sor, a fej átharapása a bevett módszer a renitens védők kezelésére.

 • Példányszám: 1
 • Találati csoport: Amazonhangyák az udvarban találati csoport
 • Koordináták: 47.438491400000, 18.910810100000
 • Felhasználás:

  A találat adataira az Attribution Creative Commons licensz vonatkozik. Szabadon felhasználható a szerző neve, a weboldal neve és a licensz feltüntetésével.

  Tartalom felhasználásánál ezt tüntesd fel:

  Szerző: Nagy Sándor m&m, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

  A kép felhasználására vonatkozó feltételeket lásd a képnél.

 • Helyszín: