Nagy Sándor m&m találatai
"Háziméh (Apis mellifera)" csoportba sorolt találatok

1. oldal (1 - 6 / 6)

 • Határozva: Faj: háziméh - Apis mellifera
 • Rögzítette: Nagy Sándor m&m
 • Észlelte: Nagy Sándor
 • Leírás: 1/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal Látod azt a mézszínű dolgot a méh előre meredő lába végén? Ha megnézed a sorozat többi képét, van amelyiken több ilyent is látsz. Kíváncsi voltam mi ez, ezért feltettem a képeket több FB csoportba is. A Hymenopterists Forum nevű FB csoportban többen is hozzászóltak érdemben: Devon Henderson, David Notton, James C. Trager és Doug Yanega. Úgy néz ki, hogy a pikkelyek a selyemkóró (Asclepias syriaca) pollíniumai lehetnek. Ezek ragacsos képletek, melyek pollenszemeket tartalmaznak. Van olyan kép is, amelyiken pollinárium látszik. Itt egy rövid szöveg magyarul a pollíniumról és a pollináriumról: <a href="http://www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tamop425/2011_0001_519_42644_I/ch03s06.html" rel="nofollow">www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tamop425/2011_0001_519_426...</a> 2/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal A méh előremeredő lábán a selyemkóró (Asclepias syriaca) pollíniuma látható. A fotózás helyszínétől kb. 300 méterre tudok is egy helyet, ahol selyemkóró nő. De az is lehet, hogy közelebb is van. 3/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal Ezen a képen én két pollíniumát is látni vélem a selyemkórónak (Asclepias syriaca). 4/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal Pollinátor - Ezen a képen szerintem négy pollíniuma is látszik a selyemkórónak (Asclepias syriaca): kettő darab egy-egy láb végén, másik kettő a két láb között látszik, a test közelében. Ha jól értem a dolgot, akkor a selyemkóró megtermékenyítési stratégiája ezeken a ragacsos pollentartályokon alapul. Nem tudom, van-e haszna ebből a háziméhnek, vagy csak nyűgként cipeli tovább a ráragadt pollíniumot. A fotózás közvetlen közelében nem láttam selyemkórót, de 2-300 méterre igen. Sajnos, keveset tudok a méhekről ahhoz, hogy ebből biztosat tudjak mondani. Mindenesetre a méh dús szőrzetéből arra következtetek, hogy nem túl régen kelt ki a kaptárban. Nem tudom, hogy ilyenkor rögtön nektár- és pollengyűjtéssel kezdik-e, vagy először csak erőt gyűjtenek azzal, hogy nektárt fogyasztanak. Lehet, hogy ilyenkor még csak összevissza röpködnek a "maguk szakállára"? Mindenesetre az előtérben lévő hátsó lábán, amelyik végén egy pollínium van, nem sok virágpor látszik, ami jelenthet valamit. Jelenthet valamit az is, hogy a felvételeket 13:15 körül készítettem. A méh már nem mozgott. 5/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal Ezen a képen is négy pollíniuma is látszik a selyemkórónak (Asclepias syriaca), csak kevésbé élesen.
 • Határozta / jóváhagyta: Nagy Sándor m&m
close
 • Rögzítette: Nagy Sándor m&m
 • Észlelte: Nagy Sándor
 • Helyszín: van
 • Rögzítés dátuma: 2018-11-17
 • Találat dátuma: 2015-06-18
 • Leírás:
  1/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal Látod azt a mézszínű dolgot a méh előre meredő lába végén? Ha megnézed a sorozat többi képét, van amelyiken több ilyent is látsz. Kíváncsi voltam mi ez, ezért feltettem a képeket több FB csoportba is. A Hymenopterists Forum nevű FB csoportban többen is hozzászóltak érdemben: Devon Henderson, David Notton, James C. Trager és Doug Yanega. Úgy néz ki, hogy a pikkelyek a selyemkóró (Asclepias syriaca) pollíniumai lehetnek. Ezek ragacsos képletek, melyek pollenszemeket tartalmaznak. Van olyan kép is, amelyiken pollinárium látszik. Itt egy rövid szöveg magyarul a pollíniumról és a pollináriumról: www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tamop425/2011_0001_519_426... 2/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal A méh előremeredő lábán a selyemkóró (Asclepias syriaca) pollíniuma látható. A fotózás helyszínétől kb. 300 méterre tudok is egy helyet, ahol selyemkóró nő. De az is lehet, hogy közelebb is van. 3/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal Ezen a képen én két pollíniumát is látni vélem a selyemkórónak (Asclepias syriaca). 4/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal Pollinátor - Ezen a képen szerintem négy pollíniuma is látszik a selyemkórónak (Asclepias syriaca): kettő darab egy-egy láb végén, másik kettő a két láb között látszik, a test közelében. Ha jól értem a dolgot, akkor a selyemkóró megtermékenyítési stratégiája ezeken a ragacsos pollentartályokon alapul. Nem tudom, van-e haszna ebből a háziméhnek, vagy csak nyűgként cipeli tovább a ráragadt pollíniumot. A fotózás közvetlen közelében nem láttam selyemkórót, de 2-300 méterre igen. Sajnos, keveset tudok a méhekről ahhoz, hogy ebből biztosat tudjak mondani. Mindenesetre a méh dús szőrzetéből arra következtetek, hogy nem túl régen kelt ki a kaptárban. Nem tudom, hogy ilyenkor rögtön nektár- és pollengyűjtéssel kezdik-e, vagy először csak erőt gyűjtenek azzal, hogy nektárt fogyasztanak. Lehet, hogy ilyenkor még csak összevissza röpködnek a "maguk szakállára"? Mindenesetre az előtérben lévő hátsó lábán, amelyik végén egy pollínium van, nem sok virágpor látszik, ami jelenthet valamit. Jelenthet valamit az is, hogy a felvételeket 13:15 körül készítettem. A méh már nem mozgott. 5/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal Ezen a képen is négy pollíniuma is látszik a selyemkórónak (Asclepias syriaca), csak kevésbé élesen.
 • imágó
 • Javasolt határozás: -
 • Határozva: Faj: háziméh - Apis mellifera
 • Határozta: Nagy Sándor m&m
Találat more_vert
 • Határozva: Faj: háziméh - Apis mellifera
 • Rögzítette: Nagy Sándor m&m
 • Észlelte: Nagy Sándor
 • Leírás: 1/3 Karolópók (Xysticus cristatus vagy kochi) háziméhet (Apis mellifera) zsákmányolt -------------------- Amikor ezt a háziméhet (Apis mellifera) észrevettem az egyenes pimpón (Potentilla erecta), még eléggé mozgott lába, tehát nem sokkal előtte kaphatta el a pók, mely tarajos karolópók (Xysticus cristatus) vagy közönséges karolópók (Xysticus kochi) egyaránt lehetett. Hogy pontosan melyik faj volt a kettő közül, azt sajnos lehetetlen megmondani fénykép alapján. (Ezt nem én mondom, hanem Mezőfi László, akivel az általam eredetileg tarajosnak gondolt egyed fajazonosítását ellenőriztettem.) A videó részeit egy 6 perces intervallumban vettem fel, ami nem volt elég ahhoz, hogy a méh mozgása teljesen megszűnjön. Az a gyanúm, hogy erre az elnyújtott haláltusára azért van szükség, hogy a méh szívének legyen ideje a test minden részébe eljuttatni a pók emésztő enzimeit. (Gondolom, tudtad, hogy a pókok külső emésztésűek.) A pók tehát nem gonoszságból bántja "szegény méhecskét", hanem egyszerűen csak enni akar. Nincs neki választása, mert a pókok szinte mind húsevők. Nevezetes kivétel "Kipling Bagirája" (Bagheera kiplingi), melyről itt olvashatsz, ha tudsz angolul: <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Bagheera_kiplingi" rel="nofollow">en.wikipedia.org/wiki/Bagheera_kiplingi</a> És itt egy rövid magyar nyelvű összefoglaló is róla: <a href="http://index.hu/tudomany/2009/10/13/felfedeztek_a_vilag_egyetlen_vegetarianus_pokjat/" rel="nofollow">index.hu/tudomany/2009/10/13/felfedeztek_a_vilag_egyetlen...</a> Ha már okoskodom, hadd tegyem hozzá, hogy a pókok tágabb rokonságában - az atkák között - jámbor növényevők is vannak. Ezeket pedig épp azért nem szeretjük a kertben, és sürgősen bepermetezzük őket. Bizony, a Homo sapiens nagyon igényes faj a többivel szemben. Nehéz a magas követelményeit kielégíteni, mert csak kevés faj találja meg azt a keskeny mezsgyét a "gonosz", a "kártékony" és a "pfuj de undorító!" határán, hogy az "ártalmatlan", a "hasznos" vagy a "jaj de édi!" kategóriájába lehetne sorolni. (Törökbálint, 2016.06.11.) ----------- Videó: <a href="https://youtu.be/XC1eKrF-7OM" rel="nofollow">youtu.be/XC1eKrF-7OM</a> 2/3 Karolópók (Xysticus cristatus vagy kochi) háziméhet (Apis mellifera) zsákmányolt 3/3 Karolópók (Xysticus cristatus vagy kochi) háziméhet (Apis mellifera) zsákmányolt Pollinátor - Figyeld a méh hátsó lábain látható kefeszerű részt: tele van pollennel. Ezzel a kefével szedi le a méh a virágport a porzókról. Később onnan söpri át a pollent a középső lábaival a kosárka nevű pollenzacskóba, mely szintén a hátsó lábon található, csak feljebb.
 • Határozta / jóváhagyta: Nagy Sándor m&m
close
 • Rögzítette: Nagy Sándor m&m
 • Észlelte: Nagy Sándor
 • Helyszín: van
 • Rögzítés dátuma: 2018-11-17
 • Találat dátuma: 2016-06-11
 • Leírás:
  1/3 Karolópók (Xysticus cristatus vagy kochi) háziméhet (Apis mellifera) zsákmányolt -------------------- Amikor ezt a háziméhet (Apis mellifera) észrevettem az egyenes pimpón (Potentilla erecta), még eléggé mozgott lába, tehát nem sokkal előtte kaphatta el a pók, mely tarajos karolópók (Xysticus cristatus) vagy közönséges karolópók (Xysticus kochi) egyaránt lehetett. Hogy pontosan melyik faj volt a kettő közül, azt sajnos lehetetlen megmondani fénykép alapján. (Ezt nem én mondom, hanem Mezőfi László, akivel az általam eredetileg tarajosnak gondolt egyed fajazonosítását ellenőriztettem.) A videó részeit egy 6 perces intervallumban vettem fel, ami nem volt elég ahhoz, hogy a méh mozgása teljesen megszűnjön. Az a gyanúm, hogy erre az elnyújtott haláltusára azért van szükség, hogy a méh szívének legyen ideje a test minden részébe eljuttatni a pók emésztő enzimeit. (Gondolom, tudtad, hogy a pókok külső emésztésűek.) A pók tehát nem gonoszságból bántja "szegény méhecskét", hanem egyszerűen csak enni akar. Nincs neki választása, mert a pókok szinte mind húsevők. Nevezetes kivétel "Kipling Bagirája" (Bagheera kiplingi), melyről itt olvashatsz, ha tudsz angolul: en.wikipedia.org/wiki/Bagheera_kiplingi És itt egy rövid magyar nyelvű összefoglaló is róla: index.hu/tudomany/2009/10/13/felfedeztek_a_vilag_egyetlen... Ha már okoskodom, hadd tegyem hozzá, hogy a pókok tágabb rokonságában - az atkák között - jámbor növényevők is vannak. Ezeket pedig épp azért nem szeretjük a kertben, és sürgősen bepermetezzük őket. Bizony, a Homo sapiens nagyon igényes faj a többivel szemben. Nehéz a magas követelményeit kielégíteni, mert csak kevés faj találja meg azt a keskeny mezsgyét a "gonosz", a "kártékony" és a "pfuj de undorító!" határán, hogy az "ártalmatlan", a "hasznos" vagy a "jaj de édi!" kategóriájába lehetne sorolni. (Törökbálint, 2016.06.11.) ----------- Videó: youtu.be/XC1eKrF-7OM 2/3 Karolópók (Xysticus cristatus vagy kochi) háziméhet (Apis mellifera) zsákmányolt 3/3 Karolópók (Xysticus cristatus vagy kochi) háziméhet (Apis mellifera) zsákmányolt Pollinátor - Figyeld a méh hátsó lábain látható kefeszerű részt: tele van pollennel. Ezzel a kefével szedi le a méh a virágport a porzókról. Később onnan söpri át a pollent a középső lábaival a kosárka nevű pollenzacskóba, mely szintén a hátsó lábon található, csak feljebb.
 • imágó
 • Javasolt határozás: -
 • Határozva: Faj: háziméh - Apis mellifera
 • Határozta: Nagy Sándor m&m
Találat more_vert
close
Találat more_vert
close
Találat more_vert
close
 • Rögzítette: Nagy Sándor m&m
 • Észlelte: Nagy Sándor
 • Helyszín: van
 • Rögzítés dátuma: 2018-11-17
 • Találat dátuma: 2015-06-19
 • Leírás:
  1/1 Színész karolópók (Synema globosum) háziméhhel (Apis mellifera)
 • imágó
 • Javasolt határozás: -
 • Határozva: Faj: háziméh - Apis mellifera
 • Határozta: Nagy Sándor m&m
Találat more_vert
 • Határozva: Faj: háziméh - Apis mellifera
 • Rögzítette: Nagy Sándor m&m
 • Észlelte: Nagy Sándor
 • Leírás: Ezt az elpusztult háziméhet a fás bazsarózsánk egyik virágának legkülső szirmán találtam pontosan abban a helyzetben, ahogy ezen és a következő felvételen látod. (A többi képet másnap készítettem áthelyezve a méhet egy zöld levélre.) Feltettem a képet egy bogarász csoportba, de senki sem tudott jobb magyarázatot adni az enyémnél, tehát maradok annál. Megfigyeltem máskor is, hogy a fás bazsarózsa bőséges pollenje nagyon tapad a rovarokra, ugyanakkor a szirmok belseje nagyon csúszós számukra. Szerintem a méh, azon kívül, hogy megszedte a kosárkáit pollennel, össze is kente magát. Mivel elnehezedett a túlsúlytól, valószínűleg visszaesett a virágkehelybe, ahol mászások és felrepülési kísérletek sorozatát hajtotta végre, míg a szárnyai teljesen alkalmatlanok nem lettek a repülésre. Valahogy sikerülhetett neki átvergődni a szirmok között erre a sziromra, ahol megpihent, aztán szépen elpusztult, mert teljesen ki volt merülve már. Ha megfigyeled ezt a felülről lefényképezett virágot, akkor a fél 2-es irányból, ahol a porzók látszanak, elképzelhető egy olyan útvonal, amelyen a "telhetetlen méhecske" -- az óramutató járásával szemben haladva -- eljuthatott a fél 8-as irányba, ahol most van, tehát abba a helyzetbe, ahol megtaláltam. A méhecskét másnap a szirommal együtt vettem le óvatosan a virágról, hogy könnyebben le tudjam fényképezni.
 • Határozta / jóváhagyta: Nagy Sándor m&m
close
 • Rögzítette: Nagy Sándor m&m
 • Észlelte: Nagy Sándor
 • Helyszín: van
 • Rögzítés dátuma: 2018-11-17
 • Találat dátuma: 2015-04-30
 • Leírás:
  Ezt az elpusztult háziméhet a fás bazsarózsánk egyik virágának legkülső szirmán találtam pontosan abban a helyzetben, ahogy ezen és a következő felvételen látod. (A többi képet másnap készítettem áthelyezve a méhet egy zöld levélre.) Feltettem a képet egy bogarász csoportba, de senki sem tudott jobb magyarázatot adni az enyémnél, tehát maradok annál. Megfigyeltem máskor is, hogy a fás bazsarózsa bőséges pollenje nagyon tapad a rovarokra, ugyanakkor a szirmok belseje nagyon csúszós számukra. Szerintem a méh, azon kívül, hogy megszedte a kosárkáit pollennel, össze is kente magát. Mivel elnehezedett a túlsúlytól, valószínűleg visszaesett a virágkehelybe, ahol mászások és felrepülési kísérletek sorozatát hajtotta végre, míg a szárnyai teljesen alkalmatlanok nem lettek a repülésre. Valahogy sikerülhetett neki átvergődni a szirmok között erre a sziromra, ahol megpihent, aztán szépen elpusztult, mert teljesen ki volt merülve már. Ha megfigyeled ezt a felülről lefényképezett virágot, akkor a fél 2-es irányból, ahol a porzók látszanak, elképzelhető egy olyan útvonal, amelyen a "telhetetlen méhecske" -- az óramutató járásával szemben haladva -- eljuthatott a fél 8-as irányba, ahol most van, tehát abba a helyzetbe, ahol megtaláltam. A méhecskét másnap a szirommal együtt vettem le óvatosan a virágról, hogy könnyebben le tudjam fényképezni.
 • imágó
 • Javasolt határozás: -
 • Határozva: Faj: háziméh - Apis mellifera
 • Határozta: Nagy Sándor m&m
Találat more_vert

1. oldal (1 - 6 / 6)