Nagy Sándor m&m találatai
"Xysticus sp. - karolópók" csoportba sorolt találatok

1. oldal (1 - 4 / 4)

 • Határozva: Nem: Xysticus
 • Rögzítette: Nagy Sándor m&m
 • Észlelte: Nagy Sándor
 • Leírás: 1/3 Karolópók (Xysticus sp.) nőstény Meghatározás: Mezőfi​ László Hová lett a pók többi szeme? Agyunk arcfelismerő szoftvere mást láttat velünk, mint amit nézünk. A nyilvánvaló nagy szempáron kívül két kisebb szemet orrlyukként értelmez, a maradék négyet pedig szemöldökként :) ------- Eredetileg csak ezt a szembe nézős képet tettem fel a Rovarok, pókok csoportba ezzel a szöveggel: "Fotóz a pasas. Úgy teszek, mintha nem venném észre. Megpróbálom intellektuálisra venni a figurát." A meghatározásban (melybe akkor még nem szállt be Mezőfi László, volt egy bizonytalanság már a genusz tekintetében is, nevezetesen, a Xysticus és a Ozyptila egyaránt felmerült. Alább idézem Mezőfi László szakértői megjegyzését, mely a laikusokat is érdekelheti abból a szempontból, hogy milyen apró részleteket kell figyelembe vennie egy szakértőnek, ha fotó alapján próbál meghatározni egy fajt vagy akár csak egy genuszt. Talán innen jön a "szőrözés" eredeti jelentése :) (Törökbálint, 2017.04.07.) ------ Mezőfi László szakértői megjegyzése: "A képen egyértelműen egy Xysticus van. Xysticusok esetében a belső szemnégyszög vagy szélesebb mint magasabb, vagy hozzávetőleg egy szabályos négyszöget alkot. Jól látszik a képen, ami szemből mutatja a jószágot, hogy a szemnégyszög szabályos és nem magasabb mint szélesebb. Továbbá az Ozyptilák esetében az első láb tibia (lábszár) ízület hasi oldala felén mindig 2 pár tüske/szőr van. Xysticusoknál 4 pár. Azon a képen ahol kézben van a jószág jól látszik, hogy az első láb lábszár ízület hasi oldalán több szőr van mint 2 pár! Továbbá az Ozyptilák esetében az előtesten, pl a szemek környékén lévő szőrök vége nem tüskeszerű, hanem sokszor a végén szélesebb mint az alapjánál. Tehát a képen egyértelműen egy Xysticus van. És teljesen felesleges tippelgetni, hogy milyen faj lehet, a legtöbb esetben ez nem mondható meg fénykép alapján, úgyhogy marad Xysticus sp." ------------- Link (a tartalmat csak azok látják, akik tagjai a Rovarok, pókok zárt FB csoportnak): <a href="https://www.facebook.com/groups/rovarokpokok/permalink/1900128293535705/" rel="nofollow">www.facebook.com/groups/rovarokpokok/permalink/1900128293...</a> 2/3 Karolópók (Xysticus sp.) nőstény A féloldalról készült felvétel elárulja, hogy a "szemöldököt" alkotó egyik szempár oldalra néz, ezért nem tűnik szemnek elölről. 3/3 Karolópók (Xysticus sp.) nőstény A felülről készült felvétel közönséges kis pókocskát mutat, "tenyérbe mászó" vagy akármilyen arc nélkül. Megvan a negyedik szempár is: a tekintete felfelé mutat.
 • Határozta / jóváhagyta: Mezőfi László
close
 • Rögzítette: Nagy Sándor m&m
 • Észlelte: Nagy Sándor
 • Helyszín: van
 • Rögzítés dátuma: 2018-11-17
 • Találat dátuma: 2017-04-07
 • Leírás:
  1/3 Karolópók (Xysticus sp.) nőstény Meghatározás: Mezőfi​ László Hová lett a pók többi szeme? Agyunk arcfelismerő szoftvere mást láttat velünk, mint amit nézünk. A nyilvánvaló nagy szempáron kívül két kisebb szemet orrlyukként értelmez, a maradék négyet pedig szemöldökként :) ------- Eredetileg csak ezt a szembe nézős képet tettem fel a Rovarok, pókok csoportba ezzel a szöveggel: "Fotóz a pasas. Úgy teszek, mintha nem venném észre. Megpróbálom intellektuálisra venni a figurát." A meghatározásban (melybe akkor még nem szállt be Mezőfi László, volt egy bizonytalanság már a genusz tekintetében is, nevezetesen, a Xysticus és a Ozyptila egyaránt felmerült. Alább idézem Mezőfi László szakértői megjegyzését, mely a laikusokat is érdekelheti abból a szempontból, hogy milyen apró részleteket kell figyelembe vennie egy szakértőnek, ha fotó alapján próbál meghatározni egy fajt vagy akár csak egy genuszt. Talán innen jön a "szőrözés" eredeti jelentése :) (Törökbálint, 2017.04.07.) ------ Mezőfi László szakértői megjegyzése: "A képen egyértelműen egy Xysticus van. Xysticusok esetében a belső szemnégyszög vagy szélesebb mint magasabb, vagy hozzávetőleg egy szabályos négyszöget alkot. Jól látszik a képen, ami szemből mutatja a jószágot, hogy a szemnégyszög szabályos és nem magasabb mint szélesebb. Továbbá az Ozyptilák esetében az első láb tibia (lábszár) ízület hasi oldala felén mindig 2 pár tüske/szőr van. Xysticusoknál 4 pár. Azon a képen ahol kézben van a jószág jól látszik, hogy az első láb lábszár ízület hasi oldalán több szőr van mint 2 pár! Továbbá az Ozyptilák esetében az előtesten, pl a szemek környékén lévő szőrök vége nem tüskeszerű, hanem sokszor a végén szélesebb mint az alapjánál. Tehát a képen egyértelműen egy Xysticus van. És teljesen felesleges tippelgetni, hogy milyen faj lehet, a legtöbb esetben ez nem mondható meg fénykép alapján, úgyhogy marad Xysticus sp." ------------- Link (a tartalmat csak azok látják, akik tagjai a Rovarok, pókok zárt FB csoportnak): www.facebook.com/groups/rovarokpokok/permalink/1900128293... 2/3 Karolópók (Xysticus sp.) nőstény A féloldalról készült felvétel elárulja, hogy a "szemöldököt" alkotó egyik szempár oldalra néz, ezért nem tűnik szemnek elölről. 3/3 Karolópók (Xysticus sp.) nőstény A felülről készült felvétel közönséges kis pókocskát mutat, "tenyérbe mászó" vagy akármilyen arc nélkül. Megvan a negyedik szempár is: a tekintete felfelé mutat.
 • nincs megadva
 • Javasolt határozás: -
 • Határozva: Nem: Xysticus
 • Határozta: Mezőfi László
Találat more_vert
 • Határozva: Nem: Xysticus
 • Rögzítette: Nagy Sándor m&m
 • Észlelte: Nagy Sándor
 • Leírás: 1/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal Látod azt a mézszínű dolgot a méh előre meredő lába végén? Ha megnézed a sorozat többi képét, van amelyiken több ilyent is látsz. Kíváncsi voltam mi ez, ezért feltettem a képeket több FB csoportba is. A Hymenopterists Forum nevű FB csoportban többen is hozzászóltak érdemben: Devon Henderson, David Notton, James C. Trager és Doug Yanega. Úgy néz ki, hogy a pikkelyek a selyemkóró (Asclepias syriaca) pollíniumai lehetnek. Ezek ragacsos képletek, melyek pollenszemeket tartalmaznak. Van olyan kép is, amelyiken pollinárium látszik. Itt egy rövid szöveg magyarul a pollíniumról és a pollináriumról: <a href=""http://www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tamop425/2011_0001_519_42644_I/ch03s06.html"" rel=""nofollow"">www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tamop425/2011_0001_519_426...</a>" 2/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal A méh előremeredő lábán a selyemkóró (Asclepias syriaca) pollíniuma látható. A fotózás helyszínétől kb. 300 méterre tudok is egy helyet, ahol selyemkóró nő. De az is lehet, hogy közelebb is van. 3/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal Ezen a képen én két pollíniumát is látni vélem a selyemkórónak (Asclepias syriaca). 4/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal Pollinátor - Ezen a képen szerintem négy pollíniuma is látszik a selyemkórónak (Asclepias syriaca): kettő darab egy-egy láb végén, másik kettő a két láb között látszik, a test közelében. Ha jól értem a dolgot, akkor a selyemkóró megtermékenyítési stratégiája ezeken a ragacsos pollentartályokon alapul. Nem tudom, van-e haszna ebből a háziméhnek, vagy csak nyűgként cipeli tovább a ráragadt pollíniumot. A fotózás közvetlen közelében nem láttam selyemkórót, de 2-300 méterre igen. Sajnos, keveset tudok a méhekről ahhoz, hogy ebből biztosat tudjak mondani. Mindenesetre a méh dús szőrzetéből arra következtetek, hogy nem túl régen kelt ki a kaptárban. Nem tudom, hogy ilyenkor rögtön nektár- és pollengyűjtéssel kezdik-e, vagy először csak erőt gyűjtenek azzal, hogy nektárt fogyasztanak. Lehet, hogy ilyenkor még csak összevissza röpködnek a maguk szakállára? Mindenesetre az előtérben lévő hátsó lábán, amelyik végén egy pollínium van, nem sok virágpor látszik, ami jelenthet valamit. Jelenthet valamit az is, hogy a felvételeket 13:15 körül készítettem. A méh már nem mozgott. 5/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal Ezen a képen is négy pollíniuma is látszik a selyemkórónak (Asclepias syriaca), csak kevésbé élesen.
 • Határozta / jóváhagyta: Nagy Sándor m&m
close
 • Rögzítette: Nagy Sándor m&m
 • Észlelte: Nagy Sándor
 • Helyszín: van
 • Rögzítés dátuma: 2018-11-17
 • Találat dátuma: 2015-06-18
 • Leírás:
  1/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal Látod azt a mézszínű dolgot a méh előre meredő lába végén? Ha megnézed a sorozat többi képét, van amelyiken több ilyent is látsz. Kíváncsi voltam mi ez, ezért feltettem a képeket több FB csoportba is. A Hymenopterists Forum nevű FB csoportban többen is hozzászóltak érdemben: Devon Henderson, David Notton, James C. Trager és Doug Yanega. Úgy néz ki, hogy a pikkelyek a selyemkóró (Asclepias syriaca) pollíniumai lehetnek. Ezek ragacsos képletek, melyek pollenszemeket tartalmaznak. Van olyan kép is, amelyiken pollinárium látszik. Itt egy rövid szöveg magyarul a pollíniumról és a pollináriumról: www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tamop425/2011_0001_519_426..." 2/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal A méh előremeredő lábán a selyemkóró (Asclepias syriaca) pollíniuma látható. A fotózás helyszínétől kb. 300 méterre tudok is egy helyet, ahol selyemkóró nő. De az is lehet, hogy közelebb is van. 3/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal Ezen a képen én két pollíniumát is látni vélem a selyemkórónak (Asclepias syriaca). 4/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal Pollinátor - Ezen a képen szerintem négy pollíniuma is látszik a selyemkórónak (Asclepias syriaca): kettő darab egy-egy láb végén, másik kettő a két láb között látszik, a test közelében. Ha jól értem a dolgot, akkor a selyemkóró megtermékenyítési stratégiája ezeken a ragacsos pollentartályokon alapul. Nem tudom, van-e haszna ebből a háziméhnek, vagy csak nyűgként cipeli tovább a ráragadt pollíniumot. A fotózás közvetlen közelében nem láttam selyemkórót, de 2-300 méterre igen. Sajnos, keveset tudok a méhekről ahhoz, hogy ebből biztosat tudjak mondani. Mindenesetre a méh dús szőrzetéből arra következtetek, hogy nem túl régen kelt ki a kaptárban. Nem tudom, hogy ilyenkor rögtön nektár- és pollengyűjtéssel kezdik-e, vagy először csak erőt gyűjtenek azzal, hogy nektárt fogyasztanak. Lehet, hogy ilyenkor még csak összevissza röpködnek a maguk szakállára? Mindenesetre az előtérben lévő hátsó lábán, amelyik végén egy pollínium van, nem sok virágpor látszik, ami jelenthet valamit. Jelenthet valamit az is, hogy a felvételeket 13:15 körül készítettem. A méh már nem mozgott. 5/5 Nőstény karolópók (Xysticus sp.) háziméh (Apis mellifera) zsákmánnyal Ezen a képen is négy pollíniuma is látszik a selyemkórónak (Asclepias syriaca), csak kevésbé élesen.
 • nincs megadva
 • Javasolt határozás: -
 • Határozva: Nem: Xysticus
 • Határozta: Nagy Sándor m&m
Találat more_vert
 • Határozva: Nem: Xysticus
 • Rögzítette: Nagy Sándor m&m
 • Észlelte: Nagy Sándor
 • Leírás: 1/4 Hím karolópókocska (Xysticus sp.) lándzsás őszirózsán (Aster lanceolatus) A József-hegyen nem sok olyan virág volt már, amely egy kis élelmet nyújthatott volna a +10 fokon is eleven legyeknek és méhféléknek, ezért azon a néhány tő lándzsás őszirózsán (Aster lanceolatus), amit láttam, elég nagy volt a forgalom. Az egyiken ott mozgolódott ez a kis pókocska is. Először azt hittem, hogy a látogatók nyomában jár, de utólag arra gondolok, hogy talán zavarta a sürgés-forgás. A végén nem győzte cérnával, és leugrott a virágról, de az is lehet, hogy elrepült azon a fonálon, amelyik a 3/4-es képen látszik fölötte. (Törökbálint, 2016.10.28.) ------------ Itt egy videó a pók viselkedéséről: <a href="https://youtu.be/_ORY_n_wdPs" rel="nofollow">youtu.be/_ORY_n_wdPs</a> 2/4 Hím karolópókocska (Xysticus sp.) lándzsás őszirózsán (Aster lanceolatus) Itt nagyon szépen látszik, hogy hím, a bunkós végű párzó/tapogató lábairól. 3/4 Hím karolópókocska (Xysticus sp.) lándzsás őszirózsán (Aster lanceolatus) Figyeld a pókfonalat. Ezen lóghatott meg később, miközben fényképeztem. 4/4 Hím karolópókocska (Xysticus sp.) lándzsás őszirózsán (Aster lanceolatus)
 • Határozta / jóváhagyta: Nagy Sándor m&m
close
 • Rögzítette: Nagy Sándor m&m
 • Észlelte: Nagy Sándor
 • Helyszín: van
 • Rögzítés dátuma: 2018-11-17
 • Találat dátuma: 2016-10-28
 • Leírás:
  1/4 Hím karolópókocska (Xysticus sp.) lándzsás őszirózsán (Aster lanceolatus) A József-hegyen nem sok olyan virág volt már, amely egy kis élelmet nyújthatott volna a +10 fokon is eleven legyeknek és méhféléknek, ezért azon a néhány tő lándzsás őszirózsán (Aster lanceolatus), amit láttam, elég nagy volt a forgalom. Az egyiken ott mozgolódott ez a kis pókocska is. Először azt hittem, hogy a látogatók nyomában jár, de utólag arra gondolok, hogy talán zavarta a sürgés-forgás. A végén nem győzte cérnával, és leugrott a virágról, de az is lehet, hogy elrepült azon a fonálon, amelyik a 3/4-es képen látszik fölötte. (Törökbálint, 2016.10.28.) ------------ Itt egy videó a pók viselkedéséről: youtu.be/_ORY_n_wdPs 2/4 Hím karolópókocska (Xysticus sp.) lándzsás őszirózsán (Aster lanceolatus) Itt nagyon szépen látszik, hogy hím, a bunkós végű párzó/tapogató lábairól. 3/4 Hím karolópókocska (Xysticus sp.) lándzsás őszirózsán (Aster lanceolatus) Figyeld a pókfonalat. Ezen lóghatott meg később, miközben fényképeztem. 4/4 Hím karolópókocska (Xysticus sp.) lándzsás őszirózsán (Aster lanceolatus)
 • nincs megadva
 • Javasolt határozás: -
 • Határozva: Nem: Xysticus
 • Határozta: Nagy Sándor m&m
Találat more_vert
 • Határozva: Nem: Xysticus
 • Rögzítette: Nagy Sándor m&m
 • Észlelte: Nagy Sándor
 • Leírás: 1/3 Karolópók (Xysticus cristatus vagy kochi) háziméhet (Apis mellifera) zsákmányolt -------------------- Amikor ezt a háziméhet (Apis mellifera) észrevettem az egyenes pimpón (Potentilla erecta), még eléggé mozgott lába, tehát nem sokkal előtte kaphatta el a pók, mely tarajos karolópók (Xysticus cristatus) vagy közönséges karolópók (Xysticus kochi) egyaránt lehetett. Hogy pontosan melyik faj volt a kettő közül, azt sajnos lehetetlen megmondani fénykép alapján. (Ezt nem én mondom, hanem Mezőfi László, akivel az általam eredetileg tarajosnak gondolt egyed fajazonosítását ellenőriztettem.) A videó részeit egy 6 perces intervallumban vettem fel, ami nem volt elég ahhoz, hogy a méh mozgása teljesen megszűnjön. Az a gyanúm, hogy erre az elnyújtott haláltusára azért van szükség, hogy a méh szívének legyen ideje a test minden részébe eljuttatni a pók emésztő enzimeit. (Gondolom, tudtad, hogy a pókok külső emésztésűek.) A pók tehát nem gonoszságból bántja "szegény méhecskét", hanem egyszerűen csak enni akar. Nincs neki választása, mert a pókok szinte mind húsevők. Nevezetes kivétel "Kipling Bagirája" (Bagheera kiplingi), melyről itt olvashatsz, ha tudsz angolul: <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Bagheera_kiplingi" rel="nofollow">en.wikipedia.org/wiki/Bagheera_kiplingi</a> És itt egy rövid magyar nyelvű összefoglaló is róla: <a href="http://index.hu/tudomany/2009/10/13/felfedeztek_a_vilag_egyetlen_vegetarianus_pokjat/" rel="nofollow">index.hu/tudomany/2009/10/13/felfedeztek_a_vilag_egyetlen...</a> Ha már okoskodom, hadd tegyem hozzá, hogy a pókok tágabb rokonságában - az atkák között - jámbor növényevők is vannak. Ezeket pedig épp azért nem szeretjük a kertben, és sürgősen bepermetezzük őket. Bizony, a Homo sapiens nagyon igényes faj a többivel szemben. Nehéz a magas követelményeit kielégíteni, mert csak kevés faj találja meg azt a keskeny mezsgyét a "gonosz", a "kártékony" és a "pfuj de undorító!" határán, hogy az "ártalmatlan", a "hasznos" vagy a "jaj de édi!" kategóriájába lehetne sorolni. (Törökbálint, 2016.06.11.) ----------- Videó: <a href="https://youtu.be/XC1eKrF-7OM" rel="nofollow">youtu.be/XC1eKrF-7OM</a> 3/3 Karolópók (Xysticus cristatus vagy kochi) háziméhet (Apis mellifera) zsákmányolt Pollinátor - Figyeld a méh hátsó lábain látható kefeszerű részt: tele van pollennel. Ezzel a kefével szedi le a méh a virágport a porzókról. Később onnan söpri át a pollent a középső lábaival a kosárka nevű pollenzacskóba, mely szintén a hátsó lábon található, csak feljebb.
 • Határozta / jóváhagyta: Nagy Sándor m&m
close
 • Rögzítette: Nagy Sándor m&m
 • Észlelte: Nagy Sándor
 • Helyszín: van
 • Rögzítés dátuma: 2018-11-17
 • Találat dátuma: 2016-06-11
 • Leírás:
  1/3 Karolópók (Xysticus cristatus vagy kochi) háziméhet (Apis mellifera) zsákmányolt -------------------- Amikor ezt a háziméhet (Apis mellifera) észrevettem az egyenes pimpón (Potentilla erecta), még eléggé mozgott lába, tehát nem sokkal előtte kaphatta el a pók, mely tarajos karolópók (Xysticus cristatus) vagy közönséges karolópók (Xysticus kochi) egyaránt lehetett. Hogy pontosan melyik faj volt a kettő közül, azt sajnos lehetetlen megmondani fénykép alapján. (Ezt nem én mondom, hanem Mezőfi László, akivel az általam eredetileg tarajosnak gondolt egyed fajazonosítását ellenőriztettem.) A videó részeit egy 6 perces intervallumban vettem fel, ami nem volt elég ahhoz, hogy a méh mozgása teljesen megszűnjön. Az a gyanúm, hogy erre az elnyújtott haláltusára azért van szükség, hogy a méh szívének legyen ideje a test minden részébe eljuttatni a pók emésztő enzimeit. (Gondolom, tudtad, hogy a pókok külső emésztésűek.) A pók tehát nem gonoszságból bántja "szegény méhecskét", hanem egyszerűen csak enni akar. Nincs neki választása, mert a pókok szinte mind húsevők. Nevezetes kivétel "Kipling Bagirája" (Bagheera kiplingi), melyről itt olvashatsz, ha tudsz angolul: en.wikipedia.org/wiki/Bagheera_kiplingi És itt egy rövid magyar nyelvű összefoglaló is róla: index.hu/tudomany/2009/10/13/felfedeztek_a_vilag_egyetlen... Ha már okoskodom, hadd tegyem hozzá, hogy a pókok tágabb rokonságában - az atkák között - jámbor növényevők is vannak. Ezeket pedig épp azért nem szeretjük a kertben, és sürgősen bepermetezzük őket. Bizony, a Homo sapiens nagyon igényes faj a többivel szemben. Nehéz a magas követelményeit kielégíteni, mert csak kevés faj találja meg azt a keskeny mezsgyét a "gonosz", a "kártékony" és a "pfuj de undorító!" határán, hogy az "ártalmatlan", a "hasznos" vagy a "jaj de édi!" kategóriájába lehetne sorolni. (Törökbálint, 2016.06.11.) ----------- Videó: youtu.be/XC1eKrF-7OM 3/3 Karolópók (Xysticus cristatus vagy kochi) háziméhet (Apis mellifera) zsákmányolt Pollinátor - Figyeld a méh hátsó lábain látható kefeszerű részt: tele van pollennel. Ezzel a kefével szedi le a méh a virágport a porzókról. Később onnan söpri át a pollent a középső lábaival a kosárka nevű pollenzacskóba, mely szintén a hátsó lábon található, csak feljebb.
 • nincs megadva
 • Javasolt határozás: -
 • Határozva: Nem: Xysticus
 • Határozta: Nagy Sándor m&m
Találat more_vert

1. oldal (1 - 4 / 4)