Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: nincs megadva

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2009-07-20 Molyász Molyász 1 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

Arca majdnem teljesen sima. A hím csápostora hosszan és kétszeresen fésűs, a nőstényé egyszerű. A jaktapogatója igen hosszú, szőrös és pikkelyezett, egyenesen előre mered, csúcsíze lefelé mutató, vékony, jól látható. Állkapcsi tapogatója fonálszerű (92. ábra: B).
Vállfedői rövidek, borzasak. Elülső szárnya igen megnyúlt háromszög alakú.
A lepkék éjszaka repülnek, a mesterséges fény vonzza őket. Gazdaságilag közömbösek.

--------Elülső szárnyának alapszíne fehérrel kevert barnásszürke, tőtere és külső szegélytere vöröses. Hasonló vörös csík húzódik a ráncban, a sejtben és a külső szöglet előtt is. A 2 keresztsáv közül a belső a tőhöz közel húzódik és élesen megtört, alsó része nem a tő felé kanyarodik, hanem a belső szegély egyharmadánál végződik. A külső többször igen élesen megtörik, illetőleg megszakad, alsó része erősen megközelíti a tőteret, és a belső szegélyen találkozik a belső keresztsávval. A sávok ezüstösfehérek. A sejt végén van még egy ezüstfehér, fekvő V-alakú folt is. Az erek vége a külső szegélyen fehér, közöttük szürkésbarna, félhold alakú foltok fekszenek. Az erek fehér színe átszeli a világos szürkésbarna rojtot is. Hátulsó szárnya világos szürkésbarna, külső harántszalagja elmosódott. Testének többi része barnásvörös. A nőstények kisebbek és szárnyaik valamivel keskenyebbek (92. ábra: A).
Dél-Franciaországban, a Szovjetunió délnyugati részeiben, Erdélyben és Magyarországon (Hortobágy, Hódmezővásárhely, Kompolt és Ócsa) gyűjtötték. Igen ritka. Tápnövénye ismeretlen .
22—26 mm.
Repülési ideje VI.

/ 181.oldal/

Védett faj, természetvédelmi értéke: 5 000 Ft.
Dr. Gozmány László (1963): Molylepkék VI. Microlepidoptera VI. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

cifra fényilonca

Források:

- Pastorális Gábor - A Magyarországon előforduló molylepkefajok jegyzéke, 2012

- Pastorális Gábor, Buschmann Ferenc & Ronkay László (2016) - Magyarország lepkéinek névjegyzéke - Checklist of the Hungarian Lepidoptera

Tudományos név:

Hypotia massilialis

Források:

- Pastorális Gábor - A Magyarországon előforduló molylepkefajok jegyzéke, 2012

- Pastorális Gábor, Buschmann Ferenc & Ronkay László (2016) - Magyarország lepkéinek névjegyzéke - Checklist of the Hungarian Lepidoptera

Társalgás