Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2019-06-27 Karl Csaba Karl Csaba 1 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

Csápja egyszerű, gyengén pillás, arca kissé kidülled, ajaktapogatója ívben fölfelé görbül, az archoz simul, erősen pikkelyezett, csúcsíze egyenesen fölfelé mutat, csupasz, jól látható. Állkapcsi tapogatója kicsi, fonálszerű (101. ábra: B).
Elülső szárnya kiszélesedik, háromszög alakú. Hátulsó szárnya széles, lekerekített, vagy csúcsa alig kiugró.
. Gazdaságilag közömbösek. A lepkék éjszaka repülnek, a mesterséges fény erősen vonzza őket. A fajok a vízi életmódhoz alkalmazkodtak, hernyóik vízinövényeken élnek, az első stádiumban légzőnyílásaik zártak, a másodiktól kezdve ezeken keresztül lélegzenek, vízálló szövedékben bábozódnak. Főként mocsaras, nádas, lápos területekre jellemző fajok.

--- Elülső és hátulsó szárnyán a külső szegély hófehér, nincsen rajta semmi rajzolat. A szárnyak alapszíne hófehér, intázatuk barnás, a rajzolati elemek széle éles és fekete. A belső keresztsávot meredek csík jelzi, a középteret és a külső szegélyteret nagy, Y-alakú, kettéosztott keresztsáv választja el egymástól. A rojt tővonala fekete, rojtja sárgás, kívül fehér. Hátulsó szárnya szintén fehér, a 2 ívelt keresztsáv fekete, kívül barnássárga. A rojt tővonala feketés, a rojt sárga, kívül fehér (101. ábra: F).
Európai faj, Magyarországon lápos, mocsaras és nádas területeken, valamint tavak környékén mindenhol előfordul, de nem közönséges. . Hernyója levéldarabkákból összeszőtt zsákban Sparganium-fajokon él .

22—24 mm
Repülési ideje V-—VIII

/206.oldal---stagnata néven/
Dr. Gozmány László (1963): Molylepkék VI. Microlepidoptera VI. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

díszes vízimoly

Források:

- Pastorális Gábor - A Magyarországon előforduló molylepkefajok jegyzéke, 2012

- Pastorális Gábor, Buschmann Ferenc & Ronkay László (2016) - Magyarország lepkéinek névjegyzéke - Checklist of the Hungarian Lepidoptera

Tudományos név:

Nymphula nitidulata

Források:

- Pastorális Gábor - A Magyarországon előforduló molylepkefajok jegyzéke, 2012

- Pastorális Gábor, Buschmann Ferenc & Ronkay László (2016) - Magyarország lepkéinek névjegyzéke - Checklist of the Hungarian Lepidoptera

Társalgás