Leírás

Az exocorium egyszínű piros. Előhátán 2 vízszintes sorban 6 fekete folt van, az első sorban 2, a másodikban 4. A pajzs és a szárnyfedők rajzolata hasonló az E. ornatum-éhoz (ornata - szerk.)(44. ábra: C). Teste világospiros, fejének elülső széle keskenyen pirosán szegélyezett. A pajzs alapján 1 nagy fekete, csúcsa fölött kétoldalt 2-2 kis kerek fekete folt van. Az exocorium csúcsához közel kerek fekete folt észlelhető, az endo­corium fekete, középen piros, hosszúkás folttal. A clavus fekete, a membrán szintén fekete, szegélye fehér. A connexivum piros, foltjai feketék. A torszelvények feketék, szegélyük piros. A potroh hasszel­vényeinek a közepén, a lélegzőnyílásokon és az oldalszegélyeken fekete foltok vannak. Az ivarlemezek feketék. 6-8 mm.


Meglehetősen ritka. Közép-Európában, Koreában, Kínában és Szibériában fordul elő. Nálunk ritka, csupán Komjáti környékéről és a Mecsekből ismert. Réteken él Nasturtium-on, Cardamine-n és Mentha-n, továbbá Impatiens- és Juniperus- fajokon. Kártevőként léphet fel az Aubrietia-n és Arabis-on (= festivum FIEB.)

dominulus SCOP.
Cs. Dr. Halászfy Éva: Fauna Hungariae 46. füzet Poloskák II. - Heteroptera II.

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó