Figyelmetekbe ajánlom a következő blogot: 8 lábú haverock

Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2015-08-03 Károlyi Balázs
bkarolyi
Károlyi Balázs 1 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

A hím csápostorának minden ízén 2 pár erős és hosszú pilla ül, a nőstény csápostora egyszerű. Arcán az előreboruló szőrözet kúp alakú csomóvá áll össze. Ajaktapogatója ferdén fölfelé görbül, 2. íze alul erősen szőrös, vastag, csúcsíze felálló, hegyes. Állkapcsi tapogatója nagy, fonálszerű, nyelve hiányzik (!) (88. ábra: B).
Vállfedői hosszúak, a végük borzasan szétáll. Elülső szárnya megnyúlt háromszög alakú, csúcsa tompa. Hátulsó szárnya széles és kerek.
A lepkék éjszaka repülnek, a mesterséges fényt kedvelik.
A hernyók növényi és állati hulladékon élnek.

-----Hátulsó szárnya sötét barnásfekete, elülső szárnya barnásfekete, rajzolata elmosódott: világos okkerbarnás és főként a felső szegélyen felsorakozó foltocskákból, valamint 2 keresztsávból áll, közülük a belső alig észlelhető, a külső a szárny felső szegélyén nagy folttal kezdődik, majd a csúcs alá kanyarodik. A külső szegély mentén élesen fogazott, s a külső szöglet előtt szintén nagy foltban végződik a belső szegélyen. A sejtben fekete pettyek vannak, az ereken néha fekete vonalkák. A tőteret is szaggatott feketés keresztsáv zárja le. Rojtja barna, választóvonala világos, az erek végén elmosódott fekete pontok ülnek. Hátulsó szárnyának rojt tövi vonala élénksárgás. Ajaktapogatója és feje okkersárga, testének többi része barnával kevert okkersárga.
Délkelet-európai faj, Magyarországon Isaszegen, Sukorón és Tihanyban gyűjtötték, igen ritka.
Hernyója myrmecophil, főleg a Liometopum microcephalum és a Lasius fuliginosus fészkében él.

20—24 mm.
Repülési ideje VII.

/174.oldal/Dr. Gozmány László (1963): Molylepkék VI. Microlepidoptera VI. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

hangyailonca

Források:

- Pastorális Gábor - A Magyarországon előforduló molylepkefajok jegyzéke, 2012

- Pastorális Gábor, Buschmann Ferenc & Ronkay László (2016) - Magyarország lepkéinek névjegyzéke - Checklist of the Hungarian Lepidoptera

Tudományos név:

Aglossa signicostalis

Források:

- Pastorális Gábor - A Magyarországon előforduló molylepkefajok jegyzéke, 2012

- Pastorális Gábor, Buschmann Ferenc & Ronkay László (2016) - Magyarország lepkéinek névjegyzéke - Checklist of the Hungarian Lepidoptera

Társalgás