A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját a Patreonon.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 9)

Találatok

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Homlokának középső része a szemek előtt lapos. A connexivum fehéres foltokkal tarkított. Teste sötétkék, nagyon ritkán fekete. Az előhát harántbemélyedése széles, azonban csak gyengén látható. A bűzmirigyek kivezetőjáratai keskeny, ívszerű barázdában hosszabbodtak meg. 6-8 mm.


Palearktikus, főleg mediterrán faj, Magyarországon közönséges. Száraz legelő­kön, meszes talajon, többnyire a földön, levél- és fűcsomók alatt található, azonban néha bokrokon és fákon is. Artemisia-, Thesium- és Thymus-fajokon gyűjthető első­sorban, továbbá Helichrysum-, Salvia- és Echium-féléken. Imágó alakban telel át.
(V-VIII.)
Cs. Dr. Halászfy Éva: Fauna Hungariae 46. füzet Poloskák II. - Heteroptera II.

Források

Magyar név:

kékes földipoloska

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- Rozner István (2004): Adatok a Mindszentkállai Öreghegy poloskafaunájához (Insecta: Heteroptera) - A Bakonyi Természettudományi Múzeum Közleményei 21.

Tudományos nevek:

Canthophorus dubius

Források:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Sehirus dubius

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Társalgás