Leírás

A hím ivarnyilásának hátulsó szegélye szőrös (3. ábra: 1), a nőstény potroha csepp alakú, a 8. paratergitek külső széle hegyesszögű (5. ábra). A scutellumon hosszanti taraj húzódik. Az előhát pereme leke rekített (3. ábra: D). Sárgásbarna, fekete foltos állat. Feje hosszú, rajta a dudorok erősek, hegyesek. 2. csápize a vége felé megvastagszik, a 4. íz valamivel hosszabb, mint a 3. Az előhát elülső, sötétebb része erősen kiemelkedik, a szélső tarajok elöl kiemelkednek, a tarajok hátrafelé széttartók. A pajzsocska szélei közepükig párhuzamosak, majd tompa törés után összetartanak. A félfedő a nőstény 6. potrohszelvényének közepén túlnyúlik, a hímé a 8. paratergiteket általában nem éri el. A connexivumok hátulsó sarkai csak enyhén állnak ki. A hím potroha ovális, 9. tergitjét lásd 3. ábra: G. Lábai barnák, rajtuk fekete foltok vannak. 6,6-11 mm.


Egész Európában elterjedt, nálunk is igen gyakori, főként az Északi középhegységben gyűjtötték, de máshol is előfordul. Tápláléka sokféle lomblevelű fa törzsén megterem, leggyakrabban bükkön, nyíren, fűzön, gyertyánon, ezenkívül nyitvatermőkön is, mint a lucfenyő, a közönséges jegenyefenyő. Eddig két gombafajról mutatták ki, hogy fogyasztja: a bükkfataplóról (Fomes fomentarius) és a szegett taplóról (Fomes marginatus). Imágói hazánkban április közepétül rajzanak, párzásuk május-júniusban történik, június-júliusban egy nemzedékük kifejlődik, s a következő nemzedék telel át - közönséges kéregpoloska


betulae (LINNÉ, 1758)
Vásárhelyi T. (1978): Poloskák V.–Heteroptera V. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó

Fejlődési szakasz: lárva