Segítsd te is az izeltlabuak.hu működését! Bővebben

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Előháta 2 elülső fekete folt kivételével világosbarna (). Teste túlnyomórészt fekete, a connexivum és a hasoldal végének foltjai, a csípők előtti foltok és a lábak világosbarnák. A csípők, a tomporok és a lábszárak töve feketén foltosak, az elülső lábszár hasi felülete fekete, a lábfejízek feketék, az 1-3. csápíz sötétbarna, a 4.
fekete. 13-17 mm.


Holarktikus faj. Faunaterületünkön elszórtan, főként a magasabban fekvő területeken sokhelyütt megtalálható, de mindenütt meglehetősen ritka. Hazánkban sík vidékeinken eddig még nem találták. A Balaton északi partja mentén, Északnyugat-Dunántúlon, Budapest környékén, a Mátra és a Bükk h~gységben mutatták ki. Folyók és tavak védett, nyugodt vizű öbleiben tartózkodik. Aprilis elejétől május végéig, július közepétől augusztus elejéig, továbbá szeptember közepén gyűjtötték.


rufoscutellatus LATR.
Forrás: Vásárhelyi T. (1978): Poloskák V.–Heteroptera V. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Limnoporus rufoscutellatus

Források:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Bakonyi, Vásárhelyi: Aquatic and semiaquatic bugs of the Bükk National Park

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

- Pal Boda, Tamás Bozóki, Tamás Vásárhelyi, Gábor Bakonyi, Gábor Várbíró (2015): Revised and annotated checklist of aquatic and semi-aquatic Heteroptera of Hungary with comments on biodiversity patterns

Társalgás