Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 115)

Fejlődési szakasz: nincs megadva

1. oldal (1 - 3 / 3)

Fejlődési szakasz: subadult

1. oldal (1 - 1 / 1)

Fejlődési szakasz: lárva

1. oldal (1 - 3 / 79)

Fejlődési szakasz: exuvium

1. oldal (1 - 3 / 9)

Fejlődési szakasz: egyéb

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találatok

1. oldal (1 - 10 / 137)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2020-11-08 Steiner Attila
steinerattila
Steiner Attila 1 1 arrow_drop_down
2020-10-30 Tóth-Kaszonyi Éva
evikicsi2
Tóth-Kaszonyi Éva 1 1 arrow_drop_down
2020-10-22 Kiss Tamás
drymar
Kiss Tamás 1 1 arrow_drop_down
2020-10-21 Tóth-Kaszonyi Éva
evikicsi2
Tóth-Kaszonyi Éva 1 1 arrow_drop_down
2020-10-17 nkrisz23 nkrisz23 1 1 arrow_drop_down
2020-10-13 Nagy Zoltán Nagy Zoltán 1 1 arrow_drop_down
2020-10-10 Steiner Attila
steinerattila
Steiner Attila 1 1 arrow_drop_down
2020-10-02 Mészáros József Mészáros József 1 1 arrow_drop_down
2020-09-27 Pásztor Kata
kpasztor
Pásztor Kata 1 1 arrow_drop_down
2020-09-12 nkrisz23 nkrisz23 1 2 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

Jellegek: Közepes termetű, vaskos testű tücsök (♂ 18-26 mm, ♀ 19-27 mm). Az állat majdnem teljesen fekete, csak a szárnyak töve sárgás és a comb alsó oldala vöröses. A fej szélesebb a torpajzsnál. Az elülső szárnyak majdem a potroh végéig érnek. A cercusok mindkét ivarnál hosszúak és egyenesek. A tojócső hosszú (8-15 mm), egyenes, a végén enyhén kiszélesedik.
Hasonló faj: Melanogryllus desertus, Nemobius sylvestris
Imágó: ápr. – szept.
Hang: Tipikus tücsökhang, 2-5 pirregés másodpercenként. Főleg délután és este/éjjel énekel. Májustól júliusig lehet hallani a hímek cirpelését.
Élőhely és életmód: Száraz gyepek, legelők, domboldalak. Veszély esetén gyorsan a földbe ásott üregébe húzódik. Territoriális viselkedésű, a saját üreget megvédi a betolakodók ellen.
Elterjedés: Országszerte elterjedt és gyakori.
Fajleírás forrása
Forrás: Magyarország Orthoptera faunája
lekérdezve: 2021.01.26.

Források

Magyar név:

mezei tücsök

Forrás:

- Puskás Gellért - Magyar Termésszettudományi Múzeum, Kisebb rovarrendek gyűjteménye

Tudományos név:

Gryllus campestris

Forrás:

- Puskás Gellért - Magyar Termésszettudományi Múzeum, Kisebb rovarrendek gyűjteménye

Társalgás