Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2017-07-20 Ambrus András PhD
ambrusAndras
Ambrus András PhD, Patalenszki Adrienn, Faragó Ádám 1 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

Arca lekerekített, hímjének csápostora hosszan pillázott, ajaktapogatója fölfelé és kissé előrenyújtott, szőrös, vaskos, csúcsíze jól látható. Állkapcsi tapogatója fonálszerű (117. ábra: C). Elülső szárnya hirtelenül kiszélesedő, nagy, háromszög alakú. Hátulsó szárnya széles, féltojás alakú.
A lepkék éjszaka repülnek, a mesterséges fény erősen vonzza őket. Főként nedves és hűvös területek, láprétek, láperdők stb. jellemző fajai.
------------------------------------------------------------------------------
--- Nagyobb fajok, elülső szárnyuk alapszíne sárgás.
---Elülső szárnya sötét tojássárga, mintázata vérvörös. A szárnyon a felső szegély alatt széles csík húzódik, amely a csúcs előtt álló rojtra is átterjed. A belső keresztvonal ebből a csíkból indul ki, széles, szalagszerű, de egyik szegélyt sem éri el. A külső keresztsáv még szélesebb, gyenge ívben a sejt alá kanyarodik, majd a belső szegély felé húzódik, de azt nem éri el, külső határvonala egyenes. A kör- és a vesefolt sötét, a rojt tojássárga, tővonala nincsen. Hátulsó szárnya fehéressárga, rajzolata pirosasszürke, a külső szegély széles elsötétedése többé-kevésbé a belső szegélyre és a tőtérre is kiterjed (117. ábra: G).
Alsó-Ausztriában, Magyarországon és Délkelet-Európában élő lápvidéki faj. Hazánkban a lápos, mocsaras területek jellemző faja. Tápnövényei valószínűleg Rumex-félék.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 5 000 Ft.
36—44 mm.
Repülési ideje VI—VIII.

/256.oldal/

Dr. Gozmány László (1963): Molylepkék VI. Microlepidoptera VI. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

mocsári tűzmoly

Források:

- Pastorális Gábor - A Magyarországon előforduló molylepkefajok jegyzéke, 2012

- Pastorális Gábor, Buschmann Ferenc & Ronkay László (2016) - Magyarország lepkéinek névjegyzéke - Checklist of the Hungarian Lepidoptera

Tudományos név:

Ostrinia palustralis

Források:

- Pastorális Gábor - A Magyarországon előforduló molylepkefajok jegyzéke, 2012

- Pastorális Gábor, Buschmann Ferenc & Ronkay László (2016) - Magyarország lepkéinek névjegyzéke - Checklist of the Hungarian Lepidoptera

Társalgás