Neked is van fényképed, amit megosztanál? Regisztrálj! ×

Leírás

Sötétbarna alapszínű, sűrű, finom, lesimuló szőrözettel borított állat. Testének alapszíne kivételesen világosbarna, egészen ritkán nagyrészt sárgásbarna. Csápjának első két íze sárgásbarna, a 2. íz vége és a 3., valamint a 4. íz barna. Pajzsának közepe fekete. A potroh hátoldalán szabálytalan elhelyezésű, az alapszínnél csak kevéssel sötétebb foltok vannak. A connexivum elülső világos foltjai sárgásbarnák vagy sárgáspirosak. A combok világos márványozással, a lábszárak sötétbarna gyűrűkkel (5. ábra). 9 - 10 mm.

apterus FABR.


Az egész Palearktikumban előfordul. Hazánkban gyakori, elszórtan az egész országban megtalálták, középhegységeinkben a leggyakoribb. Erdei állat, a kissé hűvös, árnyékos, enyhén páratelt környezetben, ritkás lomberdőkben, ligetekben gyakori. Alföldi területeinken elszórtan, főként nagytermetű Tamarix tetrandra bokrokon található. Több tucat fafajon megtalálták, az erdészeti kártevők fontos korlátozója. Tojás alakban telel, az imágó júliustól szeptember végéig található, évente valószínűleg csak egyetlen generációja fejlődik. A tojások április végén kelnek, az 1. stádiumú lárvák ezért április végén vagy május elején jelennek meg, 5. stádiumú lárvái júniusban találhatók.
Benedek Pál: Fauna Hungariae 94. füzet Poloskák VII. - Heteroptera VII.

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017-es találatokat kék színnel jelöljük.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó

Fejlődési szakasz: lárva