Fejlődési szakasz: imágó

Fejlődési szakasz: lárva


Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba
Sötétbarna alapszínű, sűrű, finom, lesimuló szőrözettel borított állat. Testének alapszíne kivételesen világosbarna, egészen ritkán nagyrészt sárgásbarna. Csápjának első két íze sárgásbarna, a 2. íz vége és a 3., valamint a 4. íz barna. Pajzsának közepe fekete. A potroh hátoldalán szabálytalan elhelyezésű, az alapszínnél csak kevéssel sötétebb foltok vannak. A connexivum elülső világos foltjai sárgásbarnák vagy sárgáspirosak. A combok világos márványozással, a lábszárak sötétbarna gyűrűkkel (5. ábra). 9 - 10 mm.

apterus FABR.


Az egész Palearktikumban előfordul. Hazánkban gyakori, elszórtan az egész országban megtalálták, középhegységeinkben a leggyakoribb. Erdei állat, a kissé hűvös, árnyékos, enyhén páratelt környezetben, ritkás lomberdőkben, ligetekben gyakori. Alföldi területeinken elszórtan, főként nagytermetű Tamarix tetrandra bokrokon található. Több tucat fafajon megtalálták, az erdészeti kártevők fontos korlátozója. Tojás alakban telel, az imágó júliustól szeptember végéig található, évente valószínűleg csak egyetlen generációja fejlődik. A tojások április végén kelnek, az 1. stádiumú lárvák ezért április végén vagy május elején jelennek meg, 5. stádiumú lárvái júniusban találhatók.
Benedek Pál: Fauna Hungariae 94. füzet Poloskák VII. - Heteroptera VII.

Magyar név:

nagy tolvajpoloska

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- Vásárhelyi-Csiby: Kabócák, bodobácsok (Búvár zsebkönyv)

Tudományos nevek:

Himacerus apterus

Források:

- faunaeur.org

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- biolib.cz

- Vásárhelyi-Csiby: Kabócák, bodobácsok (Búvár zsebkönyv)

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Nabis apterus

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.