Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 8)

Találatok

1. oldal (1 - 4 / 4)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2019-09-05 Györe Dávid
Benja_HUN
Györe Dávid 1 1 arrow_drop_down
2019-05-21 Károlyi Balázs
bkarolyi
Károlyi Balázs 1 2 arrow_drop_down
2018-04-11 Farkas Péter
Fotopeti
Fotopeti 1 1 arrow_drop_down
2018-04-09 Klecska Ferenc
klecso13
Klecska Ferenc 1 4 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

A fejtető és a csápok feketék, a középvonalban a fejpajzsig és az összetett szemek mellett a csápdudorig húzódó sárga sáv van (). Az előhát elülső sarkai előreállnak, oldalt keskeny, ferdén felfelé álló, sárga pereme van, felülete barna, feketén pontozott. A pajzsocska kihegyesedő háromszög alakú, sárgás foltok és fekete pontozás tarkítja, hegye sárga. A félfedő sötétbarna, szegélyén folytatódik az előhát peremén is látható sárga sáv, felületén elszórtan világos foltok lehetnek. A hártya feketésbarna, elszórt fehéres foltokkal. Hasoldala feketén foltos sárga, a szipóka barna. Lábai barnák, a lábszárak és a hátulsó comb is középen hosszan sárgák. A potroh kiszélesedik, túlnyúlik a félfedőkön, a connexivumok oldalt kilátszanak. A connexivumok elülső szegélye mentén élénk sárga sávok, foltok vannak. 8,5-9,5 mm. Európai faj, mely Angliából és a Pireneusi-félszigetről még nem ismert. Eddig 5 magyarországi példányát ismerjük (Ágasegyháza, Budapest, Kalocsa, Nadap, Ohat). Irodalmi adatok szerint mészköves talajú helyeken a talajon vagy növényi törmelék közt él. Melegkedvelő faj, különböző növények tövén, esetleg a tőlevélrózsa elszáradt levelei közt található. Tápnövényeként említik a fürtös zanótot (Cytisus nigricans) és a fekete ledneket (Lathyrus niger). Kifejletten telel át, korán rajzó imágói májusban párzanak, ilyenkor a növényekre is felmásznak Lárvái () nyár elejétől találhatók. Csápjuk, combjuk és lábszáruk vége sötét. Előhátuk és szárnykezdeményeik szegélye jellegzetes sávban sárga. A hazai imágókat április és június között gyűjtötték. falleni F. SAHLBERG, 1848 akt.: fallenii
Dr. Vásárhelyi Tamás: Fauna Hungariae 157. füzet Poloskák III. - Heteroptera III.

Források

Tudományos nevek:

Nemocoris fallenii

Forrás:

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Nemocoris falleni

Forrás:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

Társalgás