Figyelmetekbe ajánlom a következő blogot: 8 lábú haverock

Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 6)

Találatok

1. oldal (1 - 3 / 3)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2020-04-28 Tóth Norbert
Cilu005
Tóth Norbert 1 3 arrow_drop_down
2019-06-07 Gulyás Szilvia
Sylvia Deserti
Gulyás Szilvia 1 1 arrow_drop_down
2016-05-10 Kárpáti Marcell
k.marci
Kárpáti Marcell 1 2 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Feje előreborulóan szőrözött, szeme nagy, pontszeme nincsen. Csáptőízén néhány serte van. Ajaktapogatója több, mint háromszor olyan hosszú, mint a feje, vékony, sarló alakú, a fej fölé görbülő, második ízén egészen odasimuló rövid szőrzet van, csúcsíze kb. olyan hosszú, mint a második íz (56. ábra : B). Elülső szárnya egyenletesen kihegyesedő, a rojt szélesnek tünteti fel. Gazdaságilag közömbös. A lepke éjszaka repül és a mesterséges fény erősen vonzza.

— Elülső szárnya teljesen egyszínű, mindennemű rajzolat nélkül. Hímjének alapszíne barnás agyagsárga ; nősténye élénk okkersárga. Hátulsó szárnya szürkésfekete. Feje és tora okkersárga-sárga. Ajaktapogatója több , mint háromszor hosszabb a fejnél, csúcsíze olyan hosszú, mint a második íz, mindkettő világossárga (unitella csúcsíze sötétbarna) (56. ábra : C).
Európai faj. Hazánkban is mindenütt előfordul. Hernyója korhadt fákban él.

14— 15 mm.
Repülési ideje V—VII.

/119.oldal/

Dr. Gozmány László (1958): Molylepkék IV. Microlepidoptera IV. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

okkersárga díszmoly

Források:

- Pastorális Gábor - A Magyarországon előforduló molylepkefajok jegyzéke, 2012

- Pastorális Gábor, Buschmann Ferenc & Ronkay László (2016) - Magyarország lepkéinek névjegyzéke - Checklist of the Hungarian Lepidoptera

Tudományos név:

Crassa tinctella

Források:

- Pastorális Gábor - A Magyarországon előforduló molylepkefajok jegyzéke, 2012

- Pastorális Gábor, Buschmann Ferenc & Ronkay László (2016) - Magyarország lepkéinek névjegyzéke - Checklist of the Hungarian Lepidoptera

Társalgás