Leírás

rövid szárnyú alakja = formae micropterae:

A szemek közötti legrövidebb távolság (synthlipsis) kb. másfélszerese a szemek szélességének. Szeme nagy, alkoholban is cseresznyepiros marad. Félfedője legtöbbször áttetsző, felülete csillogó. Coriumának sötét rajzolata sávos, de néha darabokra tagolódhat. A hím 5. potroh- hátlemezének oldalsó nyelve a végén lekerekített (7. ábra: F). A hím jobboldali paramerája (7. ábra: D) aránylag széles, homorú szélén határozott szöglete van, a baloldalinak (7. ábra: E) a hátoldala jellegzetesen hajlott. Első nemzedékének példányai nagyobbak (átlagban 2,13 mm), mint a másodiké (átlagban 1,93 mm). ♂, ♀ = 2,03 (1,80- 2,34) mm.


Közép- és Észak-Európában honos. Magyarországon eddig csak Lillafüredről (Hámori-tó) ismeretes. Természetes és mesterséges tavakban, patakok csendes öbleiben fordul elő. Elsősorban posztglaciális tavakban gyűjtötték


minutissima L.

teljes szárnyú alakja = formae macropterae:

A szemek közötti távolság (synthlipsis) kb. másfélszerese a szemszélességnek. Félfedője fényes, sötét rajzolata sávos. A hím 5. potroh-hátlemezének oldalsó nyelve és paramerái mint 7. ábra: D-F. ♂, ♀ = 2,03 (1,80-2,34) mm.
Soós, Á. (1963): Poloskák VIII. - Heteroptera VIII.: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)