Leírás

Az előhát nyúlványai ferdén előrefelé irányulnak, alapjuk széles, végük ferdén lekerekített, tövisszerű, kissé hajlított. Az előhát oldal­ széle a hátulsó lekerekített szöglete előtt élesen kiugrik. A 2 nyúlvány alapját összekötő egyenes hosszan érinti a nyakkivágást (26. ábra : E). A csápok sárgásbarnán tarkázottak; 2. ízük sokkal rövidebb, mint a 3. 6—8 mm.

Dél-európai faj. A Kárpát-medencében ritka. Szórványosan gyűjthető az Alföld, valamint a Dunántúl egyes helyein. (III—VI.)

curvidens COSTA

( Megjegyzés: Jelenlegi tudományos neve Podops curvidens, a dalmatina már csak szinonima. )

Az előhát nyúlványai ferdén kifelé irányulnak, mindenütt egyformán szélesek, a végükön lekerekítettek, ujj alakúak (26. ábra : D). A két nyúlvány alapját összekötő egyenes a nyakkivágást alig érinti. A 2. és a 3. csápíz nagyjából egyenlő hosszú. 7—7,5 mm.

Ritka, Csupán Dalmáciából és Magyarországról ismeretes. Hazánkban is ritka, csak az Alföld és a Dunántúl egyes helyein fordul elő. (III—VI.)

dalmatina HORV.
Cs. Dr. Halászfy Éva: Fauna Hungariae 46. füzet Poloskák II. - Heteroptera II.

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó