Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2006-08-19 Pál Attila
Pálesz
Pál Attila 1 0 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

Arcán előreboruló szőrözet van, amely olykor kúp alakú csomóvá áll össze. A hím csápja 2-sorosan pillás, a nőstényé egyszerű. Ajaktapogatója viszonylagosan rövid, előremeredő vagy ferdén fölfelé mutató, 2. ízét pikkelyek és szőrszálak vastagítják meg, csúcsíze előre mutató, rövid, hegyes. Állkapcsi tapogatója kicsi, fonálszerű (89. ábra: B).
Vállfedői hosszúak, végük pamacs- szerűen szétáll. Elülső szárnya széles háromszög alakú, csúcsa alig hegyes. A két keresztvonal rendszerint jól látható és a hátulsó szárnyon is folytatódik. . Hátulsó szárnya kerek. (89. ábra: A, C).
A nagy faj számú nem az egész Földön elterjedt, egyes fajokat az ember háztartásával együtt újabb és újabb területekre hurcoltak.
A lepkék éjszaka repülnek, a mesterséges fény erősen vonza őket. Főként száraz, meleg és síkvidékek lakói.

---Elülső szárnyán a 2 keresztsáv kezdeti foltja nem ezüstösfehér közöttük a sejtben nincsen vörösesbarna folt.
---Elülső szárnyán a külső keresztsáv íve alig hajlott, a külső szegélytől távol húzódik. Alapszíne az ibolyásbarna (hím) és a sárgás ibolyás- szürke (nőstény) között változik. A belső keresztsáv ferde, a belső szegély közepén végződik, a külső majdnem függőleges, csupán kissé domborodik ki a külső szegély felé. Rojtja olyan színű, mint az alapszín, választóvonala vékony és világos.
Hátulsó szárnyának alapszíne világosabb árnyalatú, mint az elülső szárnyé, a 2 keresztsáv jól látható. Feje okkervörös, testének többi része olyan színű, mint a szárnyak alapszíne.
Eddig csak a Szovjetunió délnyugati sztyepjein, Erdélyben (Mezőség) és Magyarországon (Hortobágy, Mezőberény, Sukoró és a Velencei-tó környéke) gyűjtötték. Tápnövénye ismeretlen.

20—22 mm.
Repülési ideje VI—VIII.

/177.oldal/
Dr. Gozmány László (1963): Molylepkék VI. Microlepidoptera VI. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

pusztai fényilonca

Források:

- Pastorális Gábor - A Magyarországon előforduló molylepkefajok jegyzéke, 2012

- Pastorális Gábor, Buschmann Ferenc & Ronkay László (2016) - Magyarország lepkéinek névjegyzéke - Checklist of the Hungarian Lepidoptera

Tudományos név:

Pyralis perversalis

Források:

- Pastorális Gábor - A Magyarországon előforduló molylepkefajok jegyzéke, 2012

- Pastorális Gábor, Buschmann Ferenc & Ronkay László (2016) - Magyarország lepkéinek névjegyzéke - Checklist of the Hungarian Lepidoptera

Társalgás