Neked is van fényképed, amit megosztanál? Regisztrálj! ×

Leírás

A test felülete ezüstös csillogású, hosszanti szőrcsíkok nélkül. Színe a sárgásbarnától a feketéig változik, de nem egyöntetű, hanem folto­san barnás. A pajzs rajzolata az O. dorsalis-éhoz hasonló. A nőstényen a pajzs sárgás, középvonala a vége felé kiszélesedik (10. ábra), oldalsó sárga csíkjai valamelyest megszakadnak, a hím pajzsán azonban nem. A nőstény általában világosabb,mint a hím. A test egész felületét sárga-rozsdabarna szőrözet takarja, 5—8 mm.


Palearktikus faj. Nálunk gyakori; különösen a napsütéses domboldalakat, aszályos, gyér növényzetű és meszes talajt kedveli. (III—X.) Verbascum- és Echium- fajokon kívül leginkább Thymus-, Helianthemum- és Medicago-félékről gyűjthető.


fuliginosa L.

Változatai:
1. Feketés. Rajzolata egyezik a törzsalakéval, csupán az előháton van 1 középső és 2 hosszanti csík vagy folt. - Ritka. A Duna-Tisza közéről, a Balaton mentéről és a Bánátból (Jazova) ismeretes ab. dorsalis HHN.
2. Feketés. A pajzs alapján 2 sárga csík, hátul pedig a leegyszerűsödött sárgás középvonal látható. - Hazánkban meglehetősen ritka. Eddig csak a Duna-Tisza közéről, a Dunántúl keleti részéből és a Velencei-tó mellől került elő ab. lituria FABR.
3. Feketés. Sem az előháton, sem pedig a pajzsán nincsen világos rajzolat. Ezzel szemben pajzsán 1 tojásdad alakú és 2 hosszúkás fekete folt van. - Igen ritka. Eddig csak Horvátországból (Fuzine) ismert. (VII.) [ab. carbonaria Zett.]
Cs. Dr. Halászfy Éva: Fauna Hungariae 46. füzet Poloskák II. - Heteroptera II.

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017-es találatokat kék színnel jelöljük.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó

Fejlődési szakasz: lárva