Neked is van fényképed, amit megosztanál? Regisztrálj! ×

Leírás

Fejpajzsa elöl, a pofák között erősen besüllyed és elkeskenyedik (17. ábra : D). A 2. csápíz kb. másfélszer hosszabb, mint a 3. (16. ábra : D). A nőstény középső ivarlemezei a szelvénykivágás oldalszéleit nem érintik (16. ábra : B). Sötétebb színű és erősebb rajzolatú faj, mint az E. maura L. (15. ábra). 8,5—10 mm.


Eddig Hollandiából, Portugáliából, Olaszországból, a Szovjetunió déli részei­ből és Magyarországról mutatták ki. Elterjedési területe azonban jóval nagyobb, mert igen gyakran összetévesztik az E. maura-val. Faunaterületünkön mindenütt kimutatták. Gyakori. Leginkább Compositákon, Erica-fajokon, valamint Ranuncula- ceae- és Gramineae-féléken gyűjthető.


testudinaria GEOFFR.

Változatai:
1 (2) Hátoldalán sárgás színű rajzolat látható, amely hasonlít az E. austriaca ab. obliqua KOL. rajzolatához. - Hazánkban mindenütt gyakori
2 (1) Hátoldalukon nincs rajzolat.
3 (6) Hátoldaluk világos színű,
4 (5) Hátoldala sárgás. - Magyarországon ritka (Kisalföld, Börzsöny és Bükk hegység, Mecsek, Magyaróvár, Zagyvapálfalva és Simontornya) ab. flavida HORV.
5 (4) Hátoldala rózsaszínű vagy piros. - Egész faunaterületünkön előfordul, de ritka. Hazai lelőhelyei: Bátorliget, Zebegény, Csécs, Simontornya és Vörs ab. rosea HORV.
6 (3) Hátoldala fekete. - Az Északnyugati- és a Keleti-Kárpátokban fordul elő [ab. nigrita HORV.]
Cs. Dr. Halászfy Éva: Fauna Hungariae 46. füzet Poloskák II. - Heteroptera II.

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017-es találatokat kék színnel jelöljük.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó

Fejlődési szakasz: lárva