Leírás

Az exocoriumon csak a disztális vége előtt van terjedelmes, a szélét érintő világos folt (27. ábra: O), a combok legnagyobb része sötétbarna, az előhát ventrolaterálisan sötét. Sötét színezetű állat, a postclypeus oldalai, az anteclypeus, a maxilláris lemez és 1. csápízének rendszerint nagy része világos. A paramer olyan, mint a 27. ábra: G. A félfedők túlnyomó része fekete, az exocorium csúcsa közelében nagy, közepe táján apró világos folt van. A mesocorium számos kicsiny, a clavus egyetlen, csúcsi, világos folttal (28. ábra). 4,7 - 6,3 mm.


Európa északi és középső területein, Szibériában, Alaszkában, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államok területén él. Faunaterületünkön a Tátrában és még néhány északi, hegyvidéki lelőhelyen gyűjtötték. Hazánkból még nem került elő, hegyvidékeinken felbukkanása lehetséges (= affinis ZETT., luteipes H.-SCN., riparia FALL.)


[pellucens FABR.] Megjegyzés.: Jelenleg a Teloleuca genusba tartozik, [Teloleuca pellucens] néven. A füzetben Salda genus alatt szerepelt.
Megjegyzés: Katalógusban kérdőjeles Mo.-ra, checklistben szerepel. Hazai előfordulását ezért bizonytalannak jelöltem.
Benedek Pál: Fauna Hungariae 94. füzet Poloskák VII. - Heteroptera VII.