Leírás

Feje téglalap alakú. A pofák szélei lekerekítettek, elülső szélük széle­sen, szinte félkör alakúan lekerekített, a fejpajzsot túlhaladja. A fej­ pajzs vége tompa, szabadon áll. A fej oldalszéle kissé ívelt, a szemek nagyok, gömb alakúak. Az előhát oldalszéle erősen fogazott, vállcsúcsa szélesen lekerekített, erősen felhajlik, és az exocoriumot messze túlhaladja. A pajzs alapján kétoldalt 1-1 fekete folt van, vége meg­ nyúlt. A membrán hosszúkás, a potroh végét túlhaladja (47. ábra: E). A csápok és lábak sárgák, elszórt fekete pontozással. A potroh oldalsó részén fekete foltsorozat van, az utolsó szelvény közepén pedig nagy, fekete folt. A bűzmirigyek kivezetőnyílása kürt alakú levezető­ csatornában fekszik, amelynek végén nagy, fekete, ovális folt látható. 10-13 mm.

Európában messze északra felhatol. Faunaterületünkön nem gyakori, inkább hegyvidéken fordul elő (Dunazug, Börzsöny és Bükk hegység). Imágó vagy lárva alakban telel át. 1 nemzedéke van. Igen hasznos, mert a kártékony rovarokat és hernyókat pusztítja. A Lymantria dispar, L. monacha, valam int a Bupalus piniarius és a burgonyabogár elszaporodásának meggátlásában nagy szerepet játszik. (V-IX.)
luridus Fabr.
Cs. Dr. Halászfy Éva: Fauna Hungariae 46. füzet Poloskák II. - Heteroptera II.

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó

Fejlődési szakasz: lárva