Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 4)

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2020-04-07 Cseh Sándor
Sanyus
Cseh Sándor 1 4 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

Bidessus unistriatus (GOEZE, 1777) – Barna törpecsíkbogár

A test hossza 1,75–2,0 mm. A szárnyfedő és az előhát körvonala nem alkot folytonos ívet. Az előhát a hátulsó szögeknél erősen összeszűkül. A fej szurokbarna. A csáp 5–11. íze sötét. Az előhát sárga, elülső hátulsó éle mentén széles szurokbarna szegélysáv van. A szárnyfedő alapszíne sötétbarna, oldalai vörösesbarnák. A vörösesbarna szín gyakran a korongra is kiterjed. Az előhát tőbarázdái elérik az előhát közepét, a szárnyfedő barázdái kb. kétszer olyan hosszúak, mint az előháton lévők. A hím szárnyfedője csillogó, a nőstényé csillogó vagy finom haránt vonalakkal recézett. A szárnyfedő pontozása viszonylag finom, az alapon a varrat és a barázdák között lévő pontok csak kicsivel nagyobbak, mint az előhát tőbarázdák közötti részének pontjai. A lábak és a hasoldal szurokbarna vagy fekete. A pénisz oldalnézetben fokozatosan hajlott.

A hozzá leginkább hasonló B. grossepunctatus-tól a szárnyfedő barázdák között lévő kisebb pontjai és a testalak alapján választható el.

A legészakibb területek kivételével egész Európában elterjedt. Magyarországon nem ritka, lápkedvelő faj. A hegyvidékektől az alföldekig szórványosan mindenhol előfordul. Kedveli az eutróf vizeket (ÁDÁM 1993).
Forrás: CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Források

Magyar név:

barna törpecsíkbogár

Forrás:

- CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Tudományos név:

Bidessus unistriatus

Források:

- Anders N. Nilsson (Internet version 2017-01-01): Catalogue of Palearctic Dytiscidae (Coleoptera)

- CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Társalgás