Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Lábai egyszínű sárgák, teste alul-felül egyszínű rozsdavörös. A fejpajzs elülső széle kerekítve nagyon mélyen kivájt, szélei kétoldalt a vájat mellett lekerekítettek. Elülső lábszára párhuzamos szélű, tövén hirtelen elkeskenyedik, kívül nagyon éles léc húzódik. Középső és hátulsó lábszárain kívül mély vájat van, amelyet kétoldalt léc határol. Az előtor háta és a szárnyfedők viszonylag finoman pontozottak, a pontozás sűrű. Válla szélesen lekerekített és a vállbütyök gyengén kiálló. 3,5-—4,5 mm.

Előfordul Közép-Európában, valamint a Balkán-félszigeten és Lengyelország déli részében, továbbá Ukrajnában. Magyarországon a síkság és a dombvidék száraz erdeiben elterjedt és nem ritka. Tápnövénye a Clematis recta (= hemisphaericus Duftschm.)
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar nevek:

bércsebolha

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

sárgalábú iszalag-földibolha

Forrás:

- Merkl Ottó, Szél Győző (2012): A Sas-hegy bogárfaunája (Coleoptera) - Rosalia 8. p. 373-458

Tudományos név:

Argopus ahrensii

Források:

- Merkl Ottó, Szél Győző (2012): A Sas-hegy bogárfaunája (Coleoptera) - Rosalia 8. p. 373-458

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás