Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Teste zömök, az előtor háta kétszer olyan széles, mint amilyen hosszú, szárnyfedői rövid tojásdadok, közepük felé alig szélesednek ki, közterecskéi durvábban recézettek és emiatt felülete inkább zsírfényű. Feje egészen elmosódottan, alig észlelhetően pontozott, az előtor hátán a pontozás jól kivehető, de finom, és az előtor háta durván recézett és zsírfényű. Teste fekete, felül tompa fényű kékeszöld vagy feketéskék. A csáp tőízei legalább alul világosak. 1,5— 2,2 mm.

Előfordul Közép-Európában Németországtól Lengyelországon át Romániáig, valamint Ukrajnában. Magyarországon a síkságon és az alacsonyabb hegy- és dombvidéken sokfelé előfordul, de ritka. Ligetes erdőkben, erdei tisztásokon, vágásokban növő fűféléken él (V—VII.)
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Chaetocnema compressa

Források:

- Tomov, Gruev, Vig, Merkl: Chrysomelidae (Coleoptera) of the Bükk National Park

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás