Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Teste nyúlánk, az előtor háta nincs kétszer olyan széles, mint amilyen hosszú, szárnyfedői megnyúlt tojásdad alakúak, a tövükön sokkal keskenyebbek, mint középen. Közterecskéi elmosódottan recézettek és ezért fényesebbek. Feje és az előtor háta nagyon finoman, de tisztán láthatóan pontozott. Teste kékesfekete vagy zöldesfekete, feje és az előtora olykor nagyon gyenge bronzos árnyalattal. Lábfejízei és a csáp 2. és 3. íze legalább részben világosbarna vagy sárgásbarna. 1,8—2,5 mm.

Előfordul a Földközi-tenger környékén, északon Dél-Franciaországig és Bajorországig, Szászországig, a Balkán-félszigeten és Kisázsiában, valamint Északnyugat-Afrikában. Irodalmi adat szerint Magyarországon is előfordul, de közelebbi lelőhelye ismeretlen
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Chaetocnema procerula

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás